bTV продадена за 400 милиона долара

Нюз Корпорейшън обяви, че е постигнато споразумение за продажбата на bTV (българския бизнес на компанията за ефирна телевизия) на Сентрал Юропиън Медиа Ентърпрайзис (CME), водеща радио и телевизионна група в Централна и Източна Европа.

Според условията на договора, CME ще заплати 400 милиона щатски долара за 100% дял от канала за ефирно разпространение bTV. CME също така ще поеме контрола върху двата специализирани канала bTV Comedy и bTV Cinema, заедно със 74-процентовия дял на Нюз Корпорейшън в Радиокомпания Си.Джей, която управлява няколко радиостанции.
Продажбата завършва програмата на Нюз Корпорейшън за излизане от значителния й бизнес за ефирно наземно телевизионно и радио разпространение в Източна Европа.
Сделката е обект на регулаторно одобрение от страна на българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), както и на други обичайни условия за приключване.
Създадената от нас bTV се наложи като ясен пазарен лидер за последните осем години. Пожелаваме на компанията успешно бъдещо развитие като част от CME”, заяви Гари Дейви, главен оперативен директор на News Corp Stations Europe.
Консултант на Нюз Корпорейшън по сделката е JP Morgan.

Коментар