ИТ директори подкрепят концепцията за е-управление

Концепцията за електронно управление е получила подкрепата на ИТ директори и главни секретари на министерствата, както и на Координационния съвет по информационни технологии, съобщения и електронно управление, съобщи МТИТС.

Документът е бил обсъден днес на две последователни срещи под ръководството на заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов. Концепцията е оценена като професионален документ, съобразен със съвременните политики в областта на електронното управление, твърдят от министерството. Тя ще е добра основа за Стратегия и Пътна карта, според ИТ директорите и браншовите организации.
МТИТС ще предложи стандарти за електронизиране на деловодните системи на изпълнителната и местна власт. Ще бъдат създадени принципи, които да улесняват администрациите при преминаване от хартиени към електронни документи.
Своеобразен архитектурен план на системите ще бъде разработен в рамките на проект по Оперативна програма „Административен капацитет”, по който МТИТС е бенефициент, но ползите ще са за администрацията като цяло. Ще бъде направен ефективен анализ на нормативната рамка, за да се идентифицират първичните администратори на данни.
Ще бъдат анализирани 400 е-услуги с цел да се определят 100 от тях, които са с най-голям икономически ефект и трябва да се въведат приоритетно. Досега са правени подобни проучвания, но те са били формални и фрагментарни и не дават ясна картина на системите и процесите, посочи Русинов.
Концепцията за електронно управление е разработена от междуведомствена работна група, с участието на експерти от МТИТС и Министерски съвет. Отчетени са и мнения на независими външни експерти, с опит в развитието на е-правителството до момента.
На основата на макрорамката, ще бъдат разработени Национална стратегия за електронно управление и Пътна карта за нейната реализация. Те ще бъдат основа за секторни политики в здравеопазването, правосъдието, образованието и други.
Първан Русинов е предложил да се ускори публикуването за обществено обсъждане на промените в Закона за електронното управление, свързани със съдебната система. Електронизирането на услугите на съдебната система би дало сериозен тласък на електронното управление и на борбата с корупцията, е посочил зам-министърът.
На срещата е била дискутирана и възможността за по-голяма роля на бизнеса в е-управлението. Публично-частното партньорство е най-подходящата форма за финансиране на проекти, свързани с електронното управление, е мнението на браншовите организации. Те са предложили да участват и в разработването на Стратегия за е-управление, както и на методика за определяне на електронните услуги, които са най-необходими на потребителите.

по темата: „ИТ директори подкрепят концепцията за е-управление”

добавете коментар...

  1. Mamamaria

    Как така не видях нито един българин на този форум-http://www.oracle.com/webapps/events/EventsDetail.jsp?p_eventId=104020&src=6805602&src=6805602&Act=527
    -малко да се ограмотят държавните служители и ит директорите ???

Коментар