Nvidia заплашвала клиенти да не купуват от AMD

Не за първи път разработчикът на чипове Nvidia е обвиняван в нечестна конкуренция
(снимка: Nvidia)

Nvidia заплашва клиенти, които искат да купуват продукти от AMD и други конкуренти. Министерството на правосъдието на САЩ разследва дейността на компанията. Това не е първото подобно обвинение срещу хегемона в доставките на AI хардуер.

Американският производител на AI ускорители може да бъде обвинен в несправедливо използване на доминиращата си пазарна позиция за насърчаване на изгодни сделки с клиенти, отбелязва The Information.

Като част от разследването, Министерството на правосъдието поиска коментари от конкурентите на Nvidia, включително AMD и различни стартиращи фирми за чипове. В случая става въпрос само за пазара на AI ускорители, въпреки че не веднъж Nvidia е обвинявана, че  се държи нечестно на пазара на видеокарти.

Но сега изглежда, че компанията е прекалила. Твърди се, че Nvidia заплашва клиентите, ако купуват AI ускорители от конкуренти. Заподозряна е също в закупуване на стартиращи компании с единствената цел да увеличи влиянието си в AI индустрията и да обединява различните си продукти, като мрежови адаптери, с AI графични процесори и впоследствие да повишава цените.

Министерството на правосъдието проучва също така дали Nvidia начислява по-високи цени за мрежово оборудване, ако клиентите купуват графични процесори с изкуствен интелект от конкуренти.

Самата Nvidia, разбира се, отрича всичко. “Ние се състезаваме въз основа на десетилетия инвестиции и иновации, стриктно спазвайки всички закони, правейки решенията на Nvidia достъпни във всеки облак и локално за всяко предприятие и гарантирайки, че клиентите могат да изберат най-доброто решение за тях”, е коментарът на компанията.

Коментар