AMD увеличава пазарния си дял при x86 процесорите

AMD контролира над 18% от пазара на процесори за персонални компютри
(снимка: AMD)

AMD подобрява резултатите си на пазара на x86 процесори, според нов доклад на Mercury Research за второто тримесечие на тази година. Компанията печели значителен дял в приходите от сървърни и потребителски процесори, благодарение основно на 4-то поколение EPYC и Ryzen 8000. 

Делът на приходите от сървърни процесори на AMD се е увеличил с 6,6% на годишна база и с 0,7% спрямо предходното тримесечие до рекордните 33,7% – с ръст, движен от разширеното внедряване на облачни структури и нарастващото присъствие в бизнеса, сочи анализът.

Делът на сървърните чипове като брой процесори се е увеличил с 5,6% на годишна база и 0,5% от предходното тримесечие.

Що се отнася до приходите от процесори за клиентски устройства, делът на AMD там се увеличава с 4% на годишна база и 1,8% на тримесечие до 18,1%, воден от силния ръст на продажбите както на мобилни процесори Ryzen, така и на настолни процесори.

Делът на процесорите за клиентски устройства се е увеличил с 3,8% в годишен план и 0,5% спрямо предходното тримесечие, сочат още данните на Mercury Research.

Продажбите на настолни процесори са се вдигнали с 3,6% на годишна база, но падат с 1% спрямо 1-вото тримесечие. Продажните на мобилни чипове нарастват с 3,8% в годишен план и 1,1% спрямо Q1’24.

Делът на общите приходи бележи ръст от 4,9% в годишен план и 1,6% от предходното тримесечие. Общият дял като бройки се е вдигнал с 3,9% от предходната година и с 0,5% от предишното тримесечие.

Коментар