Зачестяват фалитите в соларната индустрия

Мрачни дни настъпват за соларния бизнес: поредицата банкрути изглежда няма да приключи скоро (снимка: CC0 Public domain)

Поредица от големи фалити във фотоволтаичния бизнес започна тази година. „Залязоха“ някои от най-големите имена в бранша, а анализатори прогнозират, че ще видим още банкрути.

Американската соларна компания SunPower Corp. подаде заявление за банкрут. Представители на фирмата побързаха да успокоят обществеността, че „ситуацията не засяга слънчевите панели с марката SunPower“, които са проектирани, произведени и продавани от Maxeon Solar Technologies в Европа и другаде по света.

„Освен името на продуктовата марка, няма съществуваща връзка между Maxeon и SunPower Corporation“, каза говорител на Maxeon Solar.

„SunPower се сблъска с тежка криза на ликвидността, причинена от рязък спад в търсенето на соларния пазар и неспособността на SunPower да получи нов капитал“, заяви Матю Хенри, главен директор по трансформацията на SunPower.

Фактор за случилото се е и това, че фотоволтаичната индустрия в Съединените щати изпитва затруднения през последните две години, тъй като нарастващите лихвени проценти и регулаторните промени намалиха стойността, предлагана на клиентите. Търсенето намаля, а нарастващият излишък от наличности постави допълнителни предизвикателства за инсталаторите.

SunPower се присъедини към Titan Solar Power и Sunworks като публично търгувани соларни компании, които банкрутираха в последните месеци. Titan Solar приключи работа през юни и освободи служителите си. Sunworks преустанови работа през февруари.

Още 12 други американски соларни компании са фалирали в последните месеци: MC Solar, Harness Power, NM Solar Group, ASA, Kuubix Energy, Erus Energy, Infinity Energy, Suntuity Renewables, ADT Solar, Vision Solar, Solcius, Kayo Energy и iSun.

Извън САЩ също се наблюдават фалити на соларни бизнеси. Например, в края на юли немската Priogo обяви несъстоятелност. Преди броени дни друга немска фирма, Bosswerk, също „потъна под повърхността“.

През февруари банкрутира швейцарската Meyer Burger. Датският производител Exasun обяви фалит през януари. През декември окончателно затвориха врати немската Eigensonne и австралийската Energetica Industries.

Успоредно с това често се чуват и вести за закриването на заводи на водещи брандове в индустрията. Фалираха и някои производители на техника, свързана със соларните инсталации – например инвертори и батерии.

Тази мрачна поредица от фалити не е неочаквана. По време на изложението Intersolar в Мюнхен тази година анализаторите на BloombergNEF намекнаха, че има основание да се готвим за подобна серия. Невероятно ниските цени на полисилиция и огромният свръхкапацитет няма как да не дадат отражение, коментира Джени Чейс, соларен анализатор в BloombergNEF.

Според нея, през настоящата година ще има достатъчно полисилициев капацитет за производство на 1,1 TW слънчеви модули, но глобалното търсене на панели се очаква да достигне около 585 GW. „Това е доста огромна делта“, каза тя. През следващата година някои от фирмите в бранша ще изчезнат.

Наред с това слънчевата индустрия трябва да се подготви за серия от „механизми за отрицателна обратна връзка“, като например отрицателни цени и излишък от слънчева енергия.

Налице са предизвикателства при вземането на заеми за соларните компании, казват наблюдателите от SolarInsure. А много от бизнесите в сектора обикновено разчитат на заемен капитал, за да финансират своите дейности и проекти.

Повишаването на лихвените проценти в САЩ значително увеличи цената на капитала им. Този скок в разходите за оборотен капитал натовари техните финансови ресурси, което пък доведе до проблеми с паричния поток и, за някои, несъстоятелност.

Коментар