Съд призна законността на заплатите в криптовалута

Плащането на заплати в криптовалута може да стане обичайна практика
(снимка: CC0 Public Domain)

Съд в Обединените арабски емирства постанови, че изплащането на заплати в криптовалута е законно. Това решение беше взето по дело, в което служител на една от местните компании обвини работодателя в неизплащане на част от заплатата под формата на токени за криптовалута EcoWatt.

Решението на първоинстанционния съд в Дубай показва нарастващото признание на дигиталните активи в трудовите договори, коментира Ирина Хевър, партньор в адвокатската кантора NeosLegal от ОАЕ. Според нея, решението на съда демонстрира отклонение от предишната позиция – през 2023 г. подобен иск беше отхвърлен, тъй като криптовалутата, която беше предмет на спора, нямаше точна оценка.

Настоящото съдебно решение показва, че подходът за интегриране на цифрови активи в икономическата система на страната е станал по-прогресивен, подчертава адвокатът.

Случаят касае служител на местна компания, който съди работодателя си за неизплащане на заплати, обезщетение за неправомерно уволнение и други дължими възнаграждения. В трудовия му договор е посочено, че в допълнение към обичайните пари в брой, той получава 5250 токена EcoWatt месечно. Спорът възникна поради факта, че работодателят не изплати част от заплатата в криптовалута в продължение на шест месеца.

При разглеждане на подобен случай през 2023 г. съдът призна законността на включването на токени EcoWatt в трудовия договор, но не задължи работодателя да изплати дължимото, тъй като ищецът не предостави ясен метод за оценка на криптовалутата в пари.

Според Хевър, тази година съдът е направил крачка напред, като се е произнесъл в полза на ищеца и е задължил работодателя да плати договорената сума в криптовалута, в съответствие с трудовия договор.

Очаква се решението на съда в полза на ищеца да създаде положителен прецедент, който ще стимулира по-нататъшното интегриране на цифровите валути в ежедневните финансови транзакции. Според Хевър, това ще доведе до по-приобщаваща и иновативна бизнес среда.

Коментари по темата: „Съд призна законността на заплатите в криптовалута”

добавете коментар...

  1. брех, голяма работа

    в примитивните общества, където религията или вярата е на основата на всичко, нямат място в науката и нямат какво да допринесат на човечеството.
    за тях, всичко добро или лошо идва от господа, и са твръде склонни да запазят статуквото на всяка цена.
    за сега се правят на големи тарикати с петродоларите и сигурността на запада със свръх харчания петрол, докато изсъхнат кладенците или толерантността на цивилизования свят.

Коментар