Въвеждат Geekbench тест за производителност на AI

Нов еталонен тест ще оценява производителността на системите с изкуствен интелект
(снимка: Geekbench)

Невронните процесори (NPU), предназначени да ускоряват алгоритмите за изкуствен интелект, първоначално се появиха в мобилните платформи на Apple, но сега стават нещо обичайно и в чиповете на Intel и AMD за персонални компютри. Това наложи оценка на тяхното представяне – и тя идва с новия тест Geekbench AI.

Основното приложение Geekbench, разработено от Primate Labs, е предназначено да тества производителността на CPU и GPU, но през последните години компанията експериментира и с алтернативен Geekbench ML. С появата на Copilot+ на Microsoft и старта на надпреварата за най-мощен невронен процесор между Intel, AMD, Qualcomm и Apple, Primate Labs пусна версия 1.0 на нов тест и го преименува на Geekbench AI.

„Geekbench AI предоставя собствен пакет от тестове за работни натоварвания, изпълнявани с данни с единична точност и половин точност и квантувани данни, покривайки различни типове, които разработчиците използват в AI системите”, поясняват от Primate Labs.

Тестът Geekbench AI поддържа няколко AI рамки: OpenVINO за Windows и Linux, ONNX за Windows, QNN за Qualcomm Snapdragon процесори за компютри, Apple CoreML за macOS и iOS, както и редица Android рамки, предлагани от различни производители на чипове. На компютри с Windows тестът поддържа невронни процесори от Intel и Qualcomm – поддръжка на AMD ще бъде осигурена по-късно.

В момента Geekbench AI е достъпен за Windows, macOS, Linux, iOS/iPadOS и Android. Основната версия е безплатна, но има и Pro лиценз за $99, който включва инструменти за команден ред, възможност за стартиране на тест без качване на резултати в базата данни на Geekbench и някои други функции. Разработчиците възнамеряват да актуализират бенчмарка, ако е необходимо, като добавят поддръжка за нов рамки, хардуер и работни натоварвания.

Коментар