Всяка втора фирма от Топ 500 в САЩ се страхува от AI

Бързото развитие на изкуствения интелект притеснява големите компании в САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Повече от половината от най-големите компании в САЩ виждат изкуствения интелект като като заплаха за своя бизнес, установи ново проучване сред 500-те водещи фирми в страната.

Американските компании традиционно описват различни рискове в тримесечните и годишните си отчети. Именно данните от подаваните стандартни формуляри показват, че много от тях съзират рискове от бързото развитие на изкуствения интелект. Половината от Топ 500 компании смятат, че AI e заплаха за техния бизнес, според проучване на Arize AI, на което се позовава Файненшъл Таймс.

Докато през 2022 г. делът на американските компании, които се страхуваха от развитието на AI, не надвишаваше 9%, резултатите от последните доклади показват, че този дял се е увеличил до 56%. От 500 компании само 108 разглеждат отделно генеративния AI в своите доклади, а само 33 от тях виждат тази технология като възможност за развитие на бизнеса им. В същото време две трети от компаниите от групата класифицират генеративния AI като риск.

Компаниите виждат различни рискове, свързани с изкуствения интелект. Някои се опасяват, че използването на AI от конкурентите ще доведе до влошаване на пазарните им позиции. За други са важни потенциалните етични претенции и споровете относно интелектуалната собственост и информационната сигурност, произтичащи от събирането на данни от AI системите.

Някои индустрии показват по-голяма загриженост относно приемането на AI, отколкото други. Например, повече от 90% от най-големите медийни и развлекателни компании в Съединените щати смятат, че бързото разпространение на AI е риск за техния бизнес през тази година, докато в сегмента на софтуера и високите технологии, делът на разтревожените компании достига 86%.

В телекомуникациите около две трети от компаниите от Fortune 500 се опасяват от AI, а в здравеопазването, финансовите услуги, търговията на дребно и космическата индустрия делът на уплашените надхвърля 50%.

Много участници на пазара се страхуват от правни искове, свързани с последствията от използването на AI. Други намират финансовите разходи, свързани с прилагането на такива технологии, за твърде високи и непредсказуеми.

Рискове, свързани с неконтролираното използване на лични данни, се споменават от фармацевтични компании и представители на здравния сектор. Последните обаче виждат въвеждането на AI като шанс за подобряване на диагностиката на заболяванията. Медийните платформи пък са загрижени за авторските права, което е съвсем очаквано.

Коментар