Индия напредва, разработи собствени AI чипове

Представители на Ola Electric разказаха за собствените разработки на AI чипове 
(снимка: стоп кадър видео Ola Electric / YouTube)

Индийска компания обяви първите собствено разработени чипове за изкуствен интелект, с което потвърди амбициозните планове на правителството и местния бизнес да превърнат страната в самостоятелен играч и значим фактор в световната ИТ индустрия.

Ola Electric, един от най-големите производители на електрически двуколесни превозни средства в Индия, представи собствени AI чипове. Очаква се три чипа да се появят на пазара през 2026 г., а четвърти, Bodhi 2, трябва да излезе през 2028 г., съобщи Tom’s Hardware.

Това ще бъдат първите чипове с изкуствен интелект, разработени в Индия, и вече има търсене за тях на местния пазар. Ola Electric представи три чипа – Bodhi 1, Ojas и Sarv 1. Първият е предназначен за AI, работа с големи езикови модели (LLM) и визуални модели.

Компанията твърди във видео, че Bodhi 1 осигурява „най-добра производителност в класа си” при обработката на данни за AI. Останалите два чипа, Sarv 1 и Ojas, са проектирани да работят в центрове за данни.

Чипът Ojas Edge е разработен за специфични приложения, които могат да бъдат адаптирани за автомобилни, мобилни и IoT технологии. Ola планира да въведе Ojas Edge в своите нови електрически превозни средства за управление на системата за зареждане и подпомагане на водача (ADAS).

AI чиповете на Ola Electric показват “най-добра производителност в класа си”
(снимка: стоп кадър видео Ola Electric / YouTube)

Компанията демонстрира, че всички прототипи на тези чипове осигуряват по-висока производителност и енергийна ефективност, в сравнение с GPU на Nvidia. Въпреки това кой конкретен GPU е използван и точните параметри за сравнение не се разкриват.

Анализаторите отбелязват, че тази стъпка отразява стремежа на Индия да се присъедини към глобалната надпревара в технологиите за изкуствен интелект, където в момента водещи са САЩ и Китай.

Като се има предвид, че Индия, като най-населената страна в света, разполага с огромен потенциал от таланти и технически специалисти, участието ѝ в глобалния технологичен процес едва ли може да бъде поставено под съмнение.

Коментар