GenAI ще движи ръста на пазара за изкуствен интелект

Трансформацията, управлявана от AI, ще осигури осезаеми бизнес резултати и стойност за компаниите (снимка: CC0 Public Domain)

Световният пазар за технологии с изкуствен интелект, включително софтуер, хардуер и услуги, ще достигне 632 милиарда долара през 2028 година, прогнозира анализаторската компания IDC. Пазарът ще расте средно с 29% на година, благодарение най-вече на генеративния AI.

Най-голям дял от пазара на изкуствен интелект ще заеме софтуерът – на него ще се паднат над половината от разходите за AI. Взети заедно, четирите основни категории AI софтуер – доставка и внедряване на AI приложения, AI приложения, инфраструктурен софтуер за AI системи и платформи с изкуствен интелект – ще формират приблизително две трети от продажбите на AI софтуер.

„Трансформацията, управлявана от AI, осигури осезаеми бизнес резултати и стойност за компании по целия свят, които сега изграждат своите стратегии за AI около опита на служителите, взаимодействията с клиентите, бизнес процесите и иновациите в индустрията”, коментира Риту Джиоти, анализатор от IDC.

С бързото внедряване на AI инструменти и технологии и подобренията във взаимодействието човек-машина, бариерите пред широкомащабното внедряване на AI ще продължат да намаляват, допълни той.

IDC прогнозира, че глобалните разходи за генеративен AI ще нараснат с 59,2% CAGR (средногодишен темп на растеж), за да достигнат 202 милиарда долара до 2028 г., което представлява приблизително 32% от целия пазар на изкуствен интелект.

Според анализаторите, генеративният изкуствен интелект ще продължи да се развива и приложението му ще се разшири в много индустрии. Компаниите, които могат да се адаптират към тези промени и да се възползват от GenAI, ще подобрят своята конкурентоспособност и операциите си.

„Въпреки ИТ предизвикателствата през 2023 г., компаниите ускоряват развитието на генеративния AI, за да стимулират бизнес трансформацията”, каза Рик Виларс, вицепрезидент на IDC.

През 2024 г. широкото приемане на AI ще навлезе в критична фаза, тъй като предприятията правят големи инвестиции за радикално намаляване на времето и разходите, свързани с производителността на клиентите и служителите. Оттук нататък фокусът ще се измести към инвестиции, които увеличават приходите, допълни той.

Очаква се финансовият сектор да води в разходите за AI през следващите години с дял от над 20%. Първите три индустрии по отношение на бюджетите за AI ще бъдат ИТ, комуникациите и търговията на дребно. Заедно тези три индустрии ще заемат приблизително 45% от продажбите на AI в световен мащаб.

Коментар