Сайт просвещава как се работи с балотажния екран

Нов сайт в уеб-пространството ще обучава Windows потребителите как се борави с т. нар. „балотажен екран“, който в близките няколко дена ще бъде въведен за потребителите на популярната операционна система.


Балотажният екран е част от новите версии на Windows и представлява диалогов прозорец, който позволява на отделния потребител да посочи какъв браузер (софтуер за сърфиране в интернет) предпочита да ползва. Възможността за избор е достъпна само за Windows потребителите в Европа. Въвеждането на този екран се наложи след споразумение на Microsoft с Европейската комисия. То сложи край на дългогодишни обвинения, че Microsoft злоупотребява с доминиращото положение на Windows, за да налага браузера си Internet Explorer.
Освен Internet Explorer, балотажният екран предлага други Windows-съвместими браузери, като Mozilla Firefox, Opera, Safari на Apple, Chrome на Google и др.  
Сайтът „Имаш право на избор“ е дело на фондацията Mozilla, разработчик на Firefox и един от най-изявените критици на балотажния екран. Сайтът има и версия на български език.
Странно е, казват създателите на сайта, че „повечето хора по света дори не се замислят за уеб браузъра на компютъра или телефона си, а използват браузъра, който идва с устройството.“ На пръв поглед това е логично – малцина се интересуват от това как работи даден уред, важното е да работи.
От Mozilla обаче провокират размисъл по темата: „Това е един важен избор, защото браузърът се превърна в една от най-важните връзки в модерния свят, в която се влага огромно доверие, тъй като там се съдържа информация за почти всичко, което правим. Браузърът е лещата, през която гледаме във виртуалния свят и средството, чрез което се свързваме, учим, споделяме, сътрудничим. Браузърът, който изберете, трябва да Ви предостави необходимите инструменти, с които да управлявате онлайн живота си, както и да защитава личното Ви пространство и безопасността Ви.“
За момента сайтът посреща гостите си само с това послание и им предлага изпращане на повече информация по електронна поща, по заявка. Съвсем скоро ще се появи и друг сайт, който ще дава указания как работи т. нар. балотажен екран и какво се случва при взаимодействието на потребителя с него.

Microsoft вече е готова с въвеждането на балотажния екран и през идните няколко седмици ще запоне неговото поредлагане за интернет потребителите от Европа, става ясно от публикация в блога на Microsoft. Дейв Хайнер, вицепрезидент и зам.-генерален съветник в компанията, пише, че в момента в тестинг-отдела на корпроацията тече вътрешното изпитание на нововъведението. Идната седмиац ще започне граничено въвеждане сред тесен кръг външни потребители, а от 1 март започва мащабно веъвеждане на балотажния екран.

Коментар