Gmail става по-интелигентен с AI функциите на Gemini

Google интегрира AI чатбота Gemini в популярната си услуга Gmail
(снимка: CC0 Public Domain)

Популярната електронна поща Gmail вече има вграден изкуствен интелект, който ще помага на потребителите при търсенето в писмата и като цяло ще улесни значителното имейл обработката и кореспонденцията.

Google променя начина, по който търсим информация в Gmail. Вместо да търсят писма ръчно, потребителите ще могат да задават въпроси на чатбота Gemini, който ще анализира цялата поща и ще предостави необходимите данни. Новата функция, наречена Gmail Q&A, засега ще бъде достъпна на устройства с Android, съобщи TechCrunch.

Gmail Q&A позволява на потребителя да взаимодейства с Gemini AI на Google директно в приложението Gmail, използвайки чатбота като личен имейл асистент. Gemini може да анализира цялата входяща кутия на потребителя и да изпълнява различни задачи, включително предоставяне на кратки резюмета на имейли по дадена тема или търсене на конкретна информация в кореспонденцията.

Например, можете да помолите Gemini да „актуализира писмата за тримесечното планиране” или да разбере „колко е похарчила компанията за последното си маркетингово събитие”. Въпреки това, подобно на други модели с изкуствен интелект, Gemini може да допуска грешки и неточности, така че е препоръчително да проверите данните, които чатботът предоставя.

Традиционно, за да намерите информация в Gmail, трябва да използвате лентата за търсене. Тя ще остане достъпна, но до нея ще бъде добавен бутон Gemini. Сега, вместо да търсят правилното писмо, потребителите могат по желание да получат необходимата информация директно от чатбота, който ще се позове на източника в своите отговори.

Понастоящем Gmail Q&A е достъпен само за абонати на Gemini и Google One AI Premium. Цената на абонамента ще бъде около $20 на месец. Функцията може да се ползва чрез иконата с черна звезда в горния десен ъгъл на приложението, която вече се е превърнала в символ на Gemini в продуктите на Google. По-късно Gmail Q&A ще може да работи не само с писма, но и с файлове от акаунт в Google Drive.

Google също така ще добави Gemini към всички свои съществуващи продукти, включително Google Docs, Google Calendar и други. За съжаление, малко вероятно е функцията Q&A на Gmail да стане достъпна за потребителите на безплатни услуги. Google обяви също предстоящата наличност на тази функция на iOS устройства.

Коментар