Изкуствен интелект “чува” настинки и други заболявания

Системите с изкуствен интелект могат да подобрят диагностиката на заболявания
(снимка: CC0 Public Domain)

Google разширява възможностите на системите с изкуствен интелект с диагностични способности. Компанията работи върху технология, която ще помогне за откриване на ранни признаци на заболявания въз основа на звуците, издавани от човек.

За да постигне тази цел, Google обучи основен AI модел на 300 милиона фрагмента от аудиозаписи, които включват кашлица, признаци на хрема и затруднено дишане. Тези първоначални данни ще помогнат за идентифициране на човек, който е болен, например, от туберкулоза, съобщи Блумбърг. Моделът се нарича HeAR (Health Acoustic Representations).

Гигантът в интернет търсенето обедини усилия с индийската компания Salcit Technologies. Стартъпът, специализиран в AI технологии за респираторни заболявания, ще помогне на Google да внедри иновацията в смартфоните. Така хората от високорискови групи в региони с недостатъчен достъп до здравни услуги ще получат ценна помощ.

Не за първи път Google се опитва да интерпретира цифрово човешките сетива. По-рано подразделение на интернет компанията подкрепи стартъп, който разработва изкуствен интелект, способен да идентифицира болести по миризмата.

Коментар