Спад от над 21% на РС пазара у нас през 2009 г.

Българският пазар на персонални компютри е отбелязал спад от 21,4% през 2009 година, според нов анализ на IDC. Глобалната финансова криза е повлияла негативно на покупките както от страна на бизнеса, така и от домашните потребители.

Но само през четвъртото тримесечие на годината спадът у нас е бил по-голям от средния в региона на Централна и Източна Европа.
Местният РС пазар страда в момента от подтискащи фактори като влошена покупателна способност, ограничено кредитиране и разорени търговци. Липсата на увереност в бъдещото развитие на пазара също е ключов елемент. Именно тук правителствените инвестиции биха могли да бъдат най-ценното, коментира Евелин Стоев, анализатор от IDC.
Както се очакваше, десктоп категорията е повлякла целия пазар надолу със спад от 29,5% на годишна база, като силно негативен фактор е бил натискът за намаляване на цените. Продажбите и на асемблаторите, и на международните брандове са отбелязали значителен спад, посочва IDC.
Пазарът на портативни РС е намалял с 16.2% на годишна база. Изненадващо, сегментът на x86 сървърите е най-малко засегнат от кризата с едва 8.2% спад, докато в повечето европейски страни този пазар е пострадал най-силно.
Водещите три вендора в Българи – HP, Acer и Asus – държат над 40% от РС пазара през 2009 година.
IDC очаква пазарът да тръгне нагоре през втората половина на 2010 година. Предстои да се види до каква степен правителството ще бъде катализатор за местните ИТ инвестиции чрез нови проекти.

Коментар