Слънчевите батерии обещават мобилна революция

Клетъчните телефони са лукс, недостъпен за повечето хора в страни, където електричеството също е рядък лукс. Там, където електрическата мрежа през повечето време бездейства или токът е много скъп, мобилният телефон все още е приказка от бъдещето.

Телефоните със соларни батерии променят това. Постоянната връзка със света става реалност там, където „ало“-то може да се храни с енергия от слънцето, пише GreenTech.bg.
Гледайки как синовете му се играят своеобразен футбол, ритайки топка от навързани найлонови пликчета, Джаксън Мава от Уганда се възхищава на това как животът му се е подобрил, откакто се сдобил с клетъчен телефон със соларна батерия.
„Аз съм самонает. Понякога хората ми звънят и установяват, че телефонът ми не работи. Имам този проблем от години – заради зареждането на батерията. Затова когато Уганда Телеком донесе соларните телефони, откакто се сдобих с такъв, от този същия ден нататък не съм имал никакъв проблем с клетъчния ми телефон“, разказва Мава, размахвайки устройството.
Звучи не кой знае какво, но за хора като Мава и милиони други в Африка и Азия, където или няма връзка към електрическа мрежа, или тя е ненадеждна и скъпа, малките устройства със слънчева батерия са същинска революция.
Фермерите могат да проверяват пазарните цени преди да решат какви посеви да засеят. Те могат да говорят с купувачите си, докато са на полето. Могат да проверяват прогнозата за времето.
И за разлика от обикновения клетъчен телефон те не се безпокоят за батерията, защото тя се храни от слънцето. А слънце особено в Африка не липсва.
Така телефоните със соларни батерии могат да донесат на населението онези икономически предимства, които мобилният телефон вече донесе на останалия свят. Прозрачност на цените, по-навременна информация – това са само част от предимствата за бизнеса.
Разпространението на мобилни телефони в тези райони досега изоставаше сериозно и то именно заради липсата на електричество. В повечето селски райони на развиващите се страни човек няма как да презареди мобилния си телефон.
Около 1,6 млрд. души живеят без никакъв достъп до електричество. Друг 1 милиард души имат ток само през една част от деня.
За щастие, всички те имат слънце. И то в изобилие.

Коментар