Бум на мобилното видео прогнозира Cisco

Годишният трафик на мобилни данни ще достигне 3,6 екзабайта на месец или до 40 екзабайта на годишна база до 2014 г., прогнозира Cisco. Това представлява 39-кратно увеличение или 108% среден годишен ръст за периода 2009–2014 г.

Две са основните тенденции, които аргументират тази прогноза – разпространението на мобилни устройства и широко достъпното потребление на мобилно видео.

Според индекса на Cisco за Visual Networking, съществува възможност до 2014 г. да има близо 5 милиарда персонални устройства, свързани към мобилни мрежи и милиарди повече свръзки устройство-устройство.

Изследването констатира, че мобилното видео ще представлява 66% от целия мобилен трафик до 2014 г., което е 66 пъти увеличение за периода. Това е най-бързият растеж на което и да е приложение за мобилни данни, проследявано някога от Прогнозата за глобален трансфер на данни на Cisco.

Трафикът на мобилни данни се развива по-бързо, отколкото са били очакванията преди пет години, коментират от Cisco.

„Бързата адаптация на потребителите към използване на смартфони, нетбук компютри, е-четци и уеб-базирани видео камери, както и приложения устройство-устройство, като например e-health мониторинг и системи, продължават да поставят безпрецедентни изисквания към развитието на мобилните мрежи. Макар и в състояние на икономически застой, търсенето на мобилните услуги остава високо, което изправя фирмите пред редица предизвикателства и едновременно с това – пред много възможности”, казва Дъг Уебстър, старши директор, маркетинг в Cisco.

Ето какво показват фактите:

– Глобалният трафик на мобилни данни се е увеличил със 160% през последната година, до 90 петабайта на месец или еквивалента на 23 милиона DVD-та.

– Глобалният трафик на данни в днешни дни расте 2,4 пъти по-бързо от фиксирания широколентов трансфер.

– Смартфоните и „въздушните” карти за лаптоп се очаква да осигурят над 90% от глобалния мобилен трафик до 2014 г.

– До 2014 г. над 400 милиона интернет потребители ще имат възможност да се свързват с мрежата, използвайки единствено мобилната си връзка.

– Понастоящем, стандартната широколентова мобилна връзка генерира 1,3 гигабайта трафик за един месец, съпоставимо с около 165 mp3 файла. През 2014 г. една стандартна широколентова връзка се очаква да генерира 7 гигабайта трафик на месец, което се равнява на около 3 500 mp3 файлове.

– Очаква се Близкият Изток и Африка да реализират най-голям ръст на мобилен трансфер на данни – 133% за разглеждания период на прогнозата. За Азия очакваното нарастване ще бъде със 119%, следвани от Северна Америка с 117%. Според прогнозата, Индия ще бъде с най-висок ръст на трафик на мобилни данни с 220%, следван от Китай със 172 % и ЮАР със 156%. В много държави операторите вече предлагат мобилни широколентови услуги на цени и скорости близки до фиксираната широколентова връзка, което допринася за високите темпове на растеж.

Методологията на Cisco се базира на множество независими прогнози на анализатори, както и на изследвания за използването на мобилните данни в ежедневието.

Коментар