Гигантска термопомпа ще топли жителите на Хелзинки

Гигантска термопомпа ще захранва топлофикационната мрежа в Хелзинки (снимка: CC0 Public Domain)

Финландия залага на изключително големи термопомпи за отоплението на градски домове. От 2026 г. комуналната компания Helen Oy ще използва гигантска термопомпа въздух-вода, за да подава жега в топлофикационната мрежа на Хелзинки.

„Много сме горди да подкрепим Helen в постигането на климатична неутралност в Хелзинки“, заяви Уве Лаубер, главен изпълнителен директор на германската фирма MAN Energy Solutions. Компанията ще достави 33-мегаватовата термопомпа, която ще използва въздух от околностите, за да генерира използваема топлина.

Хладилният агент, използван в термопомпата, е CO2, който, ако изтече в атмосферата, е значително по-благоприятен за климата от другите хладилни алтернативи, които се използват в термопомпените системи и които ЕС поетапно извежда от употреба. Производителят е известен с решимостта си да прилага само естествени хладилни флуиди – CO2, пропан, изобутан, амоняк.

Голямото устройство във финландската столица няма да работи самостоятелно. То ще бъде комбинирано с два масивни 50-мегаватови котела, които ще доставят топлина при сериозните студове – при температури до -20°C.

Изборът на Helen не е случаен. Това е най-голямата топлофикационна компания във Финландия, с 400 хиляди потребители. Тя поддържа девет топлофикационни звена в столицата Хелзинки. От друга страна Финландия е един от пионерите на ЕС и във внедряването на по-малките термопомпи в индивидуалните домове – почти 1,5 милиона устройства са инсталирани в страната с малко под 6 милиона жители.

Термпомпите за захранване на топлофикационни мрежи стават все по-популярни. Те се възползват от вече съществуващите топлофикационни мрежи, които са доказали ефективността си в преноса на топлинна енергия. От друга страна обаче те не горят въглища, мазут или газ, а извличат топлината от околните ресурси – въздух, вода (например ако градът е в близост до река) или от подземните слоеве.

Големите термопомпи решават проблемите, характерни за малките си събратя – влиянието върху външния вид на сградите и шума от многобройните компресори.

Опитът да се сравнят най-големите термопомпени системи в света е труден, защото често те са съставени от множество по-малки термопомпи, свързани верижно. Например системата за централно отопление в Стокхолм, Швеция, с максимален капацитет от 215 MW, се състои от седем термопомпи: две по 40 MW и пет по 27 MW устройства. Най-голямата комунална термопомпена система е процес на изграждане в момента и за нея се знае само, че ще бъде с капацитет 500 мегавата.

Новата мега-термопомпа в Хелзинки ще взема топлина от околния въздух, за да подгрява работния флуид, който пренася топлината. Водата и подземните ресурси обаче се считат за по-сдобри източници на температурна разлика.

Във Виена, например, се използва система с мощност 55 MW, която сбира топлина от пречистени отпадъчни води. Пречистената вода досега е отивала направо в реката, но сега минава през „обиколен маршрут“, за да може термопомпената система да извлече енергия от нея. Така от от водата с температура 6 градуса термопомпите произвеждат топлина 90 градуса и тя захранва 56 000 домакинства.

Коментари по темата: „Гигантска термопомпа ще топли жителите на Хелзинки”

добавете коментар...

  1. Бачо

    Не се излагайте с такива статии!

Коментар