Оптимизмът се завръща в смартфон индустрията

Доставките на смартфони ще достигнат 1,23 милиарда броя тази година
(снимка: CC0 Public Domain)

Силната положителна динамика на световния пазар на смартфони през първата половина на 2024 г. даде основание на анализаторите от IDC да повишат прогнозите си за годишните доставки.

След ръст от 12% и 9%, регистриран съответно през първото и второто тримесечие, анализаторите очакват общите доставки на смартфони през тази година да се увеличат с 5,8% до 1,23 милиарда единици. По-рано, през февруари, IDC прогнозира увеличение от около 2,8%. Така новата прогноза надвишава повече от два пъти първоначалната.

Сред обнадеждаващите фактори IDC посочва търсенето на евтини смартфони, работещи с операционна система Android, в развиващите се пазари, както и нарастващия интерес към GenAI моделите с вградени възможности за изкуствен интелект.

Воден от търсенето в Китай и развиващите се икономики, сегментът на Android ще нарасне със 7,1%, или почти девет пъти по-бързо от категорията iOS устройства, която включва смартфоните на Apple. По-слабият ръст на iPhone, в рамките на 0,8%, се обяснява с повишената конкуренция в Китай и високата сравнителна база от предходната година.

Траекторията на растеж на iOS смартфоните се очаква да се подобри през 2025 г. след пускането на новия модел iPhone 16 и с развитието на платформата Apple Intelligence, която американската корпорация обяви тази година.

Прогнозата на IDC за смартфоните GenAI предвижда 344% увеличение на доставките. Очаква се повечето флагмански смартфони да получат такива функции, а като цяло GenAI моделите да заемат 18% от пазара.

В началото тези устройствата няма да са много достъпни. Средната им продажна цена ще бъде повече от два пъти по-висока от цената на конвенционалните смартфони без вградена поддръжка на GenAI, отбелязва IDC.

Изследователската компания Counterpoint Research също оценява оптимистично перспективите пред смартфон индустрията. Според актуализираната прогноза, доставките на смартфони трябва да нараснат с 5%, а не с по-малко от 4%, както се очакваше по-рано.

Възстановяването на индустрията се подкрепя от подобряването на макроикономическите условия и настроенията на потребителите. Анализаторите очакват, че положителната пазарна динамика ще продължи и през следващите години, въпреки геополитическите сътресения в Европа и Близкия изток.

Сред обещаващите категории Counterpoint споменава и GenAI смартфоните. През 2024 г. подобни устройства се очаква да заемат по-малко от една пета от пазара, а до 2028 г. техният дял ще надхвърли границата от 50 процента.

Коментар