Заработи AI клъстер със 100 хиляди ускорителя Nvidia

Eкипът на xAI стартира обучаващия клъстер Colossus AI със 100 000 карти H100
(снимка: Elon Musk / X)

Стартъпът xAI, ръководен от Илон Мъск, пусна в експлоатация клъстера Colossus, предназначен за обучение на изкуствен интелект. Към момента този изчислителен комплекс включва 100 хиляди ускорителя Nvidia H100, но капацитетът му ще бъде разширен в бъдеще.

xAI изпълнява проект за създаване на „гигафабрика” за AI задачи. Очаква се този суперкомпютър в крайна сметка да има до 300 хиляди от най-новите ускорители Nvidia. Оборудването за платформата се доставя от Dell и Supermicro, а огромният център за данни на xAI се намира в околностите на Мемфис, Тенеси.

„Този ​​уикенд екипът на xAI стартира обучаващия клъстер Colossus AI със 100 000 карти H100. От началото до края всичко беше направено за 122 дни. Colossus е най-мощната AI система за обучение в света”, написа Мъск в социалната мрежа X.

Според него, изчислителната мощност на платформата ще се удвои през следващите месеци. По-специално ще бъдат добавени 50 хиляди ускорителя Nvidia H200. Мъск подчерта, че Colossus не е просто още един AI клъстер, той е скок в бъдещето.

Основният фокус на проекта ще бъде върху използването на силата на Colossus за разширяване на границите на AI: планира се разработване на нови модели и подобряването на съществуващите. Докато се мащабира и узрява, системата се очаква да се превърне във важен ресурс за по-широката общност на AI, предлагайки безпрецедентни възможности за изследвания и иновации.

Оборудването за най-големия AI клъстер е доставено от Dell и Supermicro
(снимка: Michael Dell / X)

Стартирането на такъв продуктивен клъстер само за 122 дни е значително постижение за цялата AI индустрия. „Удивително е колко бързо беше постигнато това и за Dell Technologies е чест да бъде част от тази важна линия за обучение на AI”, каза Майкъл Дел, главен изпълнителен директор на Dell Technologies.

Коментар