Intel е изправен пред изключване от Dow Jones

Динамиката на акциите на Intel е много по-ниска от движенията на индекса Dow Jones 
(снимка: CC0 Public Domain)

Акциите на Intel поевтиняват с огромна скорост и това може да коства мястото на американския производител на чипове в индекса на “сините чипове”. През 1999 г., в ерата на дотком, Intel, заедно с Microsoft, беше една от двете технологични компании, включени в Dow Jones Industrial Average. Но сега мястото на чипмейкъра там е застрашено.

Анализаторите смятат, че Intel вероятно ще бъде премахната от индекса Dow Jones: нейните акции са загубили 60% от началото на годината, най-лошото представяне сред членовете на индекса, а компанията е с най-ниската цена на акции.

Изключването от индекса допълнително ще влоши вече опетнената репутация на Intel, отбелязва Ройтерс. Компанията пропусна бума на изкуствения интелект, като отказа да инвестира в OpenAI и се бори да преодолее загубите в своето звено за договорно производство на чипове, с което се надяваше да конкурира TSMC.

За да събере средства за преструктуриране, Intel спря изплащането на дивиденти и обяви съкращения, които ще засегнат 15% от работната сила. Но анализатори и бивш член на борда казват, че тези действия може да са недостатъчни и твърде закъснели.

S&P Dow Jones Indices, която управлява индекса Dow Jones, отказа да коментира перспективите на Intel. Промените в индекса се правят при необходимост, последно имаше такива през февруари, когато Amazon замени закъсалата верига аптеки Walgreens Boots Alliance.

Основният критерий за включване в Dow Jones е цената на акциите, за разлика от S&P 500, който отчита пазарната стойност на компаниите. Комисията за избор на акции следи дали най-скъпата акция е повече от 10 пъти по-голяма от най-евтината.

В момента акциите на UnitedHealth Group са с най-висока тежест в индекса, около 29 пъти по-висока от цената на акциите на Intel. Производителят на чипове е и най-малко влиятелният член на индекса с тегло от 0,32% – акциите му затвориха на 20,13 долара на 29 август.

Изключването от Dow Jones ще удари както репутацията, така и цената на акциите на компанията – те вече са загубили над 70% от историческия връх, достигнат през август 2000 г. За първи път от повече от 30 години пазарната стойност на Intel падна под 100 милиарда долара.

Остава въпросът коя компания може да замени Intel в индекса Dow Jones. Например, акциите на Nvidia са нараснали с повече от 160% тази година на фона на бума в генеративния AI. Компанията завърши разделянето на акциите си през май, което също увеличава шансовете ѝ за включване. Анализаторите обаче отбелязват, че акциите на Nvidia са изключително волатилни, докато Dow Jones предпочита по-стабилни активи.

По-вероятният кандидат изглежда е почти 100-годишната Texas Instruments, чиито акции са нараснали с повече от 20% тази година до 211,09 долара към четвъртък, близо до средната цена на акциите на Dow Jones от около 209 долара. Това е важен аспект, отбелязва Дейвид Блицер, който председателства комитета на S&P Dow Jones Indices повече от две десетилетия до 2019 г.

Коментар