Програма на ЕС стимулира младите предприемачи

Програмата за обмен „Еразъм за млади предприемачи“ предлага възможност на стартиращи бизнесмени да придобият умения за управление на малки или средни предприятия (МСП), съобщи Европейската комисия.

Новите предприемачи ще се учат как да управляват МСП и ще се запознаят с бизнес средата в други страни от ЕС, работейки с опитен предприемач в продължение на 1 до 6 месеца. През този период се очаква младите да придобият съответните знания за стартиране и управление на малки и средни предприятия в области като финансов и оперативен мениджмънт, разработване на иновационни продукти и услуги, успешни продажбени и маркетингови практики, европейското търговско право и единен европейски пазар.

Приемащите предприемачи са бизнесмени с опит, които притежават или управляват малко или средно предприятие в ЕС. Те също ще извлекат полза от програмата чрез улесняване на достъпа до пазари и чрез намиране на потенциални партньори в други страни от ЕС.

Програмата ще улесни създаването на мрежи между предприемачите, уповавайки се на трансграничните знания и опит в рамките на ЕС. Досега са се състояли повече от 50 обмена, а 100 протичат в момента. Подадени са повече от 1800 заявления, като повече от 45% от общия им брой са от Италия и Испания.

„Еразъм за млади предприемачи“ се финансира от Европейската комисия и се провежда в държавите-членки на ЕС с помощта на повече от 160 посреднически организации, които имат значителен опит по отношение на подкрепата за бизнеса, като търговски камари, организации за подкрепа на бизнеса или центрове за стартиращи фирми.

„За да излезем от сегашната криза, ние се нуждаем от повече малки и средни предприятия. Те създават повечето от новите работни места и са движеща сила в нашата икономика“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Антонио Таяни, отговарящ за предприятията и промишлеността. Тя подчерта още, че трябва да се подобри нивото на интернационализация на малките и средни предприятия, тъй като само малък брой МСП изнасят своите стоки и услуги в рамките на ЕС или извън него.

Коментар