Инвеститорите надцениха перспективите на AI бизнеса

Инвеститорите са все по-скептични по отношение на времето и размера на възвръщаемостта на инвестициите в AI (снимка: CC0 Public Domain)

Близо 10-процентният спад в акциите на Nvidia по време на търговията вчера все още не беше причинен от новините за вероятно антитръстово разследване срещу компанията. Тази сутрин азиатските фондови пазари регистрираха най-големия си спад от 5 август, тъй като инвеститорите все повече се съмняват дали настоящите нива на вложения в изкуствения интелект ще бъдат оправдани.

Азиатските борсови индекси, свързани с полупроводниковата индустрия, отбелязаха значителен спад днес: MSCI с 2,2%, тайванският Taiex с 5,3%, японският Topix с 3,4%, а южнокорейският Kospi с 3%, отбелязва Блумбърг.

Разбира се, рисковете, свързани с Nvidia, допринесоха за такава динамика, но анализаторите от тайванското представителство на UBS смятат, че основната причина за спада на азиатските индекси е нарастващият скептицизъм на инвеститорите по отношение на времето и размера на възвръщаемостта на инвестициите в AI сегмента.

Нервността на борсовите участници се засилва и от неблагоприятните макроикономически показатели. Някои инвеститори ще използват корекцията надолу, за да закупят акции на компании, които се считат за основните бенефициенти на бума на AI, като Nvidia.

Много експерти са убедени, че дори при двусмислени пазарни условия, разходите за AI ще останат постоянно високи за известно време. Освен това сегашната корекция в мащаба на световния фондов пазар изглежда само бледа сянка на августовския спад.

Акциите на тайванската TSMC паднаха с 5,5%, доставчикът на чипове памет SK hynix загуби 9,2% в борсовите си котировки, а японският производител на оборудване за тестване на чипове Advantest регистрира спад от 10%.

Септември традиционно се характеризира с по-висока волатилност на фондовия пазар, поради началото на сезона на бизнес активността. Тази година сезонната тенденция се наслагва върху очакванията за повишаване на основната лихва от страна на Федералния резерв на САЩ.

Азиатските емитенти, които по един или друг начин са свързани с AI, се оценяват по-несправедливо от фондовия пазар, в сравнение с техните американски партньори и конкуренти, така че потенциалът им за растеж в цените на акциите им е малко по-висок.

Експертите на Fibonacci Asset Management Global като цяло смятат, че търсенето на системи с изкуствен интелект и свързаната с тях инфраструктура ще остане високо поне до средата на следващата година.

Коментар