Брюксел ще разследва Google

Интернет гигантът Google срещна критичния поглед на Европейската комисия – нещо, от което други хай-тек корпорации вече сериозно пострадаха. Комисията проверява дали дейността на Google съответства на европейските антимонополни норми, предадоха вчера различни източници, позоваващи се на официално съобщение от ЕК.

Причина за разследването е жалба от три компании, които обвиняват лидера в интернет търсенето в нарушаване на честната конкуренция. Google преднамерено показвал техните сайтове на по-задни позиции в резултатите от търсене.
Жалбите са постъпили от британската икономическа търсачка Foundem, принадлежащата на Microsoft търсачка Ciao и френската компания Ejustice, която поддържа юридически бази данни. Всички те обвиняват Google в преднамерено понижаване на рейтинга им в резултатите от търсене.
Ако Комисията докаже нарушение от страна на Google, тя може да наложи глоба в размер на 10% от приходите на американската компания, коментират анализатори. На този етап обаче органите на Брюксел само изучават постъпилите жалби и все още не са предприели разследване, се казва в официално прес съобщение на Комисията.
Според експерти, на европейските регулатори ще бъде изключително трудно да докажат каквото и да е преднамерено действие от страна на Google при показване на резултатите от търсене.
По данни на StatCounter, към ноември 2009 година Google контролира около 90% от глобалния пазар на интернет-търсене, докато неговите основни конкуренти Yahoo и Bing имат общо 7,4%.
В официално изявление Google посочва, че броят на оплакванията от страна на конкуренти е нараснал рязко след придобиването на Caio от Microsoft. Същевременно, от компанията уточняват, че даването на рейтинг в системата за търсене е много сложна техническа задача и са възможни грешки.

Коментар