Практичен и скучен: изкуственият интелект в iPhone 16

Apple ограничи AI до полезен инструмент, който подобрява работата на вече съществуващите функции (снимка: Apple)

Apple приложи изненадващо практичен подход към изкуствения интелект с дебюта на iPhone 16, който идва с усъвършенствани AI функции в предстоящата iOS 18.1. Apple Intelligence е лесен за използване, полезен на практика и най-вече скучен – в ярък контраст с Copilot+ на Microsoft, който обещава нова ера в компютърната история и дори има специален бутон на клавиатурата.

Apple, която позиционира своите продукти като инструменти за творческа работа, можеше да предложи на потребителите генериране на „снимки” на въображаеми обекти и други креативни функции. Вместо това AI ​​в iPhone 16 представлява обикновен инструмент за работа, отбелязва PC World.

Apple подобри качеството на своя гласов асистент Siri, който се научи да разбира по-добре какво иска човек и да следи контекста на диалога. AI сортира снимки в албуми и събира информация за елементите, към които потребителят сочи, създава резюмета на срещи и дори използва „семантичен индекс”, за да помогне за намиране на забравена информация – нещо като отражение на съмнителната функция за извикване (Recall) на Windows.

Изглежда, че Microsoft и Apple са си разменили местата: Редмънд активно насърчава генерирането на изображения, а Купертино ограничава потребителя до възможността да пренапише имейл.

Apple използва AI за предварителен преглед на филтрите на камерата, а пълноценното генериране на изображения е възможно само във функцията Genmoji, която е генератор на уникални емотикони. Снимките, направени от потребителя, сега се комбинират във „филми” от AI системата, въпреки че конкурентите правят това от няколко години.

Може би този подход е оправдан: ако Apple направи AI пълноценна функция, а не инструмент за подобряване на други възможности, това може да отблъсне членовете на творческата общност, които постоянно избират iPhone. Вместо това Apple пригоди всички основни инструменти за работа с AI – внедряването ще бъде извършено от разработчици на трети страни, които разполагат с достатъчно ресурси на процесора A18.

Функциите на Apple Intelligence ще започнат да се разпространяват следващия месец с iOS 18.1, iPadOS 18.1 и macOS Sequoia 15.1 (снимка: Apple)

„Вече има множество генеративни модели с iPhone в джоба ви”, казва Крейг Федериги, старши вицепрезидент на Apple по софтуерно инженерство. Но в действителност компанията иска тези функции да говорят сами за себе си, така че не е нужно да напомнят на хората за AI във всяко изречение.

Apple се ограничи до AI като полезен инструмент, който подобрява работата на вече съществуващите функции, но не му е позволено да се превърне в творчески помощник. Дори бяха омаловажени новите възможности на Siri.

Освен това Apple напомня, че винаги е била пазител на поверителността на своите клиенти. Потребителите не вярват на AI или на технологичните гиганти, които консумират тяхната информация

Коментар