Водородно отопление е на път да измести природния газ

Водородната технология за отопление на HYTING е опростена, ефективна и чиста
(снимка: HYTING)

Германски стартъп за водородно отопление се похвали с първия си клиент. Новината потвърждава очакванията, че водородът може да помогне за изместване на природния газ като по-чист и по-устойчив източник на отопление за търговски и жилищни сгради.

Иновативната компания е HYTING, а нейният първи клиент е Flusys GmbH. Инсталирането и пускането в експлоатация на водородното отопление ще се извърши в началото на 2025 г. в новосъздаденото производствено съоръжение на Flusys за прецизни помпи в Офенбах, Германия.

Производственото пространство от 1000 кубически метра ще се отоплява с помощта на водород от близък доставчик, съобщиха от стартъпа. Инсталацията ще бъде с мощност 10 kW.

Иновативната концепция на HYTING предлага прост, безопасен, ефективен и чист начин за генериране на топлина директно от водород, без изгаряне. Стартиращата компания е разработила система за нагряване с принудителен въздух (предстои патент), която използва уникален каталитичен процес за превръщане на водорода и кислорода от въздуха в топлина.

Технологията не произвежда никакви емисии на CO2, NOx или прахови частици – единственият страничен продукт е вода. Освен това HYTING не използва запалими концентрации на водород в нито една работна точка.

Клиентът Flusys специализира в технологията на флуидните системи за индустрията и има богат опит с водорода. Компанията иска да се позиционира като ранен приемник на новите безопасни, енергийно-ефективни и устойчиви решения за отопление.

„Сигурни сме, че водородът ще помогне за декарбонизиране на отоплителния сектор. Чрез радикално опростяване на използването на топлинната енергия на водорода ние разработихме иновативна отоплителна технология, захранвана с водород, която е проста, безопасна, ефективна и чиста”, каза по повод сделката Тим Ханиг, основател и управляващ директор на HYTING.

Особено важно е, че технологията разчита на много от съществуващите компоненти от отоплителната и автомобилната промишленост. Освен това системата е модулна и силно мащабируема като дизайн, с изходи от 10 до 300 kW.

Благодарение на това, системата може да бъде конфигурирана за широк спектър от различни отоплителни приложения, включително промишлени, търговски и жилищни – както новопостроени, така и модернизирани, селскостопански оранжерии, преносими нагреватели и отопление на превозни средства.

Коментари по темата: „Водородно отопление е на път да измести природния газ”

добавете коментар...

  1. ко-ко вудуродЪ

    А в аспекта на сигурност ко’прайм,милиони. Става престрелка наоколо,случаен куршум, искра от оксиженист или светкавица падат в/у хранилището с контейнера с водород … Не говорим дори умишлен саботаж. И квартала бива анихилиран.Имате ли идея ,че водородните атоми са толкова малки,че се процеждат дори през контейнерът, съдържащи ги и образуват критично само-възпламенителни смеси и концентрации с въздухът .Дори в индустриални съоражения регистрират феноменът с постоянна загуба на Водород ,заради изтичанеи взимат екстремни мерки за сигурност и пак стават ‘инфекции’. Представете си сега обслужването на това нещо ,а техничарят бай Ган-Чо,който вади и пали последната си цигара….

Коментар