AI бластер преобразява взривяването в минното дело

AI решение за минното дело елиминира нуждата персоналът да ходи по купчините кал, за да постави или извади сензорите (снимка: стоп кадър Hexagon видео)

Базирана на изкуствен интелект технология е на път да трансформира минното дело. Разработката е дело на американската компания Hexagon, която е специализирана в решенията за цифрова реалност. 

Hexagon с централа в Тусон, Аризона, пусна AI решение в 3D моделиране на взривове. Технологията Hexagon Blast Movement Intelligence (BMI), разработена съвместно с Augment Technologies, вече е доказала ефективността си в реални условия на копаене.

Като повишава ефективността на взривовете и осигурява висока видимост на разреждането на рудата и отпадъците след взривяването, BMI безопасно произвежда точен блоков модел на купчината и в крайна сметка максимизира добива.

Способността да генерира Muckpile Block Model – представяне на блоков модел за контрол на степента на взривяване – е отличителна черта на BMI. Подпомогнат от изкуствен интелект, моделът се формира, без да е необходимо персонал да ходи по купчините кал, за да постави или извади мониторите.

Това, което също прави BMI уникална технология, е интеграцията с MinePlan Block Model Manager на Hexagon – решение за интегритет на данни, създадено за сътрудничество и споделяне на данни между различни роли и фази на копаене, елиминирайки грешки и неоправдана сложност в процеса на моделиране на блокове.

BMI безопасно произвежда точен блоков модел на купчината и в крайна сметка максимизира добива (снимка: стоп кадър Hexagon видео)

Чрез централизиране на данни и използване на сървърно-базирани функции като управление на блокови модели, контрол на версиите и известия за промени, Block Model Manager гарантира целостта и възможността за проверка на данните. Неговият интерфейс за програмиране на приложения подобрява достъпа, повторното използване и интегрирането на тези данни с други системи за минни операции.

BMI не само дава възможност на мините бързо и безопасно да определят с високо ниво на прецизност носещия приходи материал, но също така им позволява да пестят енергия през останалата част от раздробяването на рудите, като така подобряват възстановяването на рудата и постигат по-добри крайни резултати.

Технологията на Hexagon служи като високоточно решение за взривове, което може да повлияе положително на всеки етап от минния процес надолу по веригата. Неговата наличност на глобалния пазар бележи ключово развитие в безопасността и ефективността в минната индустрия, подчертават от компанията.

Коментар