Intel получи субсидия за изграждане на завод в Полша

Intel може да построи завод за чипове в Полша с държавна подкрепа
(снимка: Walden Kirsch)

Европейската комисия даде зелена светлина на Полша да субсидира откриването на нов завод на Intel за сглобяване и тестване на чипове в страната. Инвестицията ще възлезе на повече от 7,4 милиарда злоти (1,91 милиарда щатски долара).

Решението на Европейската комисия беше взето в труден момент за Intel, която прави всичко възможно да намали разходите, отбелязва Ройтерс. Това повдигна въпроси относно осъществимостта на европейските планове на компанията за разширяване, включително изграждането на голяма фабрика за производство на чипове в Германия.

Миналата година Intel обяви планове да инвестира до 4,6 милиарда долара в завод близо до Вроцлав, югозападна Полша, с възможност за по-нататъшно разширяване. Инвестицията е в съответствие с Европейския закон за чиповете, който предвижда субсидии от 43 милиарда евро, насочени към увеличаване на дела на ЕС в световния пазар на чипове до 20% към 2030 г.

„Европейската комисия информира Полша, че има зелена светлина за предоставяне на държавна помощ на Intel. Държавната помощ, която ще предоставим, възлиза на повече от 7,4 милиарда PLN в периода 2024-2026 г. Днес тези инвестиции струват, както от гледна точка на пакета от помощи, така и общо, повече от 25 милиарда злоти”, каза вицепремиерът Кшищоф Гавковски.

„През последните седмици и месеци не сме получавали никакви сигнали относно промяна в позицията [на Intel]. Въз основа на днешната информация няма нищо, което да забави тези инвестиции”, каза Гавковски на въпрос за рисковете по отношение на инвестициите в Полша.

Той се надява, че Intel ще може да започне строителни работи още тази година. Сега Полша трябва да приеме законодателство за предоставяне на публични средства и след това официално да уведоми Европейската комисия.

„Оценяваме, че този процес ще приключи до края на годината”, заяви заместник-министърът по цифровите въпроси Дариуш Стандерски. „Инвестицията в завода на Intel е най-голямата в Полша от десетилетия. Производството на полупроводници в Полша ще гарантира както по-добро икономическо развитие, така и по-голяма сигурност”.

Говорител на Intel заяви, че компанията оценява „продължаващата подкрепа и партньорство на полското правителство”. Американският чипмейкър има изследователски център в Гданск, Северна Полша.

Относно германския проект, представителят на Intel се въздържа от коментар. Проект за завод за чипове в Германия на стойност 33 милиарда долара все още очаква одобрение от ЕС, като началото на работата по него е отложено до май 2025 г.

Коментар