PC индустрията призна: бавим прехода към Windows 11

Само една трета от персоналните компютри по света работят с Windows 11
(снимка: CC0 Public Domain)

Надграждането на персоналните компютри до Windows 11 се забави, признават РС производителите. Констатацията идва на фона на бум в изкуствения интелект и липсата на “убийствени” приложения или убедителни сценарии на използване на AI.

Но администраторите е време да изтупат праха от уменията си за миграция на Windows, ако Dell и HP са прави, че вълната от обновяване на остаряващите комерсиални компютри набира скорост – въпреки че процесът се случва по-бавно, отколкото компаниите изглежда очакваха.

Дългоочакваният цикъл за смяна на настоящите паркове от персонални компютри „със сигурност е отложен”, заяви наскоро Майкъл Дел, председател и главен изпълнителен директор на Dell Technologies, в речта си на конференцията Citi 2024 Global TMT. Без да посочва каквито и да е причини за отлагането, милиардерът смята, че размерът на обновяването „ще бъде още по-голям”, поради това забавяне.

„Първо имаме определена дата с края на живота на Windows 10 и сме почти в рамките на едногодишен прозорец [от изтичането на срока за поддръжка]… Корпоративните ИТ хора вече казват: „О, по-добре да направим нещо по въпроса”, коментира Дел.

Енрике Лорес, главен изпълнителен директор на конкурентния производител на компютри HP, който говори на конференцията Goldman Sachs Communacopia + Technology миналата седмица, се съгласи, че предприятията са на път да инвестират в нови линии компютри.

„На първо място има голяма и остаряла инсталирана база от компютри. Много от тези компютри бяха закупени по време на Covid, сега сме четири [или] пет години след закупуването им и те ще трябва да бъдат заменени”, заяви Лорес.

„Също така виждаме възможност, предизвикана от опресняването до Windows 11, което едва сега започва… Microsoft ще започне да прекратява поддръжката си за предишните версии и това винаги е обвързано с подмяна и надграждане [на хардуера]”, каза той, добавяйки, че процесът „ще стимулира търсенето [на компютри] през следващите тримесечия”.

Има много причини, поради които компаниите са отложили надграждането на компютрите си до Windows 11. Мери-Джо Фоли, анализатор от Directions, коментира пред The Register: „Имам чувството, че мече чуваме причините за бавното навлизане [на Windows 11] – несъвместим хардуер (по-стари машини с неподдържани процесори, TPM), липса на ясна причина/функции, налагащи надграждане”.

„В бизнеса някои едва наскоро преминаха към Windows 10 и поради това не бяха много запалени да бързат към Windows 11. Очаквам, че [през следващата година] ще видим бизнесите или да надграждат хардуера/да преминават към Windows 11, или да опитат Windows 365/Azure Virtual Desktop”, допълва анализаторът.

Забавящата се икономика също възпира някои фирми от предприемането на този ход, според Брайън Ма, вицепрезидент на Devices Research в IDC. „Макроикономическата несигурност накара хората, вземащи решения в областта на ИТ, да се колебаят, но въпреки това очакваме търсенето на заместващи устройства да доведе до ръст от 6% на пазара на комерсиални персонални компютри през следващата година спрямо 1% тази година.

„Това ще бъде особено ясно изразено на пазари като Япония, където ИТ отделите бяха склонни да чакат за надстройка (и когато го направят, надграждат чрез нов хардуер, а не на мястото на съществуващия хардуер). Но много други географски области и организации вече прогресивно надграждат”, отбелязва Брайън Ма.

Според данни на Statcounter, Windows 11 е била инсталирана само на 31,64% от компютрите по света през август, в сравнение с 64,14%, които все още работят под управление на Windows 10.

Нещото, за което и Дел, и Лорес са съгласни, е че персоналните компютри с изкуствен интелект също ще бъдат фактор, който увеличава приходите им – въпреки че е малко вероятно това да се случи в огромни обеми, поне не тази година. Майкъл Дел казва, че ако новите компютри на бюрата в офисите нямат AI функция, потребителите „наистина ще се чудят какво се е случило”.

„Всеки ще иска това. Всеки софтуер, който ще използвате, ще има AI асистент. Вече започвате да виждате това. И повечето от тези AI функции ще се изпълняват локално на компютъра. Това е просто още една част от дълъг цикъл, в който искате компютърът ви да прави повече, отколкото преди. Ето защо го заменяте… определено сме уверени, че обновяването идва”, коментира Дел.

„Не съм срещал клиенти, които да са казали „Планираме опресняване, но не искаме компютър с активиран AI”. Въпросът е каква е цената? Къде е софтуерът? Но хардуерът винаги идва преди софтуера…”, допълва мениджърът.

Според доклад на Forrester, случаите на използване на компютри с изкуствен интелект остават неуловими и без убийственото приложение. Gartner е съгласен, че AI няма да ускори продажбите на компютри.

HP прогнозира, че след три години половината от всичките ѝ доставки ще бъдат на компютри с изкуствен интелект. Лорес очаква 5 до 10 процента увеличение на средните продажни цени.

„Компютрите с изкуствен интелект носят три ясни предимства пред традиционните компютри”, казва той. По-малкото забавяне, по-ниската цена за работа на AI локално вместо в облака и липсата на необходимост от качване на данни в облака са силни примамки за ИТ директорите.

Маркетинговият шум е постоянна характеристика на нововъзникващите технологии в индустрията. Лорес признава: „Понякога рекламата не помага. В този случай не помага”, каза той, като се позова на очакванията на инвеститорите.

Въпреки че доставчиците – включително HP – говорят за AI компютри от година, очевидна спънка за бързото им възприемане беше ограничената “наличност на продукта”. Изобилие от персонални компютри с изкуствен интелект обаче се появиха на пазара по-рано това лято, а още модели са на път. Qualcomm започна да доставя чипове за AI PC през юни, а AMD – през юли.

Компютрите с изкуствен интелект в момента са по-скоро хайп, поради липсата на ключови случаи на употреба, но въпреки това подклаждат процеса на вземане на решения на ИТ отделите за надграждане/подмяна с перспективата за по-голяма стойност и може би сигурност и живот на батерията, коментира Брайън Ма от IDC.

Мери-Джо Фоли от Directions е скептичен, че компютрите с изкуствен интелект ще формират по-голяма част от микса тази година. „Не мисля, че компютрите Copilot+ ще убедят мнозина да надстроят системите си, тъй като Microsoft и производителите на компютри нямат опит с тези устройства. Може би ще го направят в някакъв момент, не толкова далеч”.

Коментар