М-Тел със съдебна победа над БТК

Софийски градски съд забрани на БТК да препятства достъпа и ползването от Мобилтел на обектите за колокация, съобщи днес мобилният оператор.

Обезпечителната заповед от 24 февруари задължава БТК стриктно да изпълнява договорните си задължения към Мобилтел, които предвиждат достъп до критична телеком инфраструктура. Наложена е забрана на БТК да препятства по какъвто и да е начин достъпа и ползването на обектите, в които Мобилтел е разположил своите съоръжения, уточниха от оператора.
След поредната заплаха на БТК в началото на 2010 г. за едностранно преустановяване на достъпа до критична национална телеком инфраструктура, Софийски градски съд издаде обезпечителна заповед срещу телекома, която елиминира опасността от спиране на мобилните услуги на стотици хиляди български потербители, заявиха още от Мобилтел.
Според най-големия мобилен оператор, „неправомерното поведение на БТК има за цел осигуряване на по-високи печалби чрез натиск за неколкократно увеличение на цените за ползване на инфраструктурата им от другите оператори, и е поредната стъпка за влошаване на конкурентната среда на българския телеком пазар“.
Независимо от вероятността подобни дела да бъдат заведени и от други участници на пазара, Мобилтел настоява за незабавна реакция от страна на компетентия регулаторен орган с цел предотвратяване на „злоупотребите от страна на БТК, насочени срещу крайните потребители и телеком операторите в страната“, се казва в официалното изявление на Мобилтел.

Коментар