Google прави по-достъпни слънчевите панели

Продължава експанзията на Google на пазари извън интернет търсенето и рекламата. Компанията е разработила прототип на нова технология за огледала, която би могла да намали наполовина цената за изграждане на слънчев панел, предаде GreenTech.bg.

Според източници от интернет гиганта, ако развитието на технологията и тестовете вървят добре, продуктът може да бъде готов след една до три години. Системата в момента е развита до ниво, при което е налице вътрешен прототип.

Google отдавна има интереси към енергийния бизнес и дори наскоро получи лиценз от американската комисия по енергийно регулиране за електроразпределителен оператор. Като част от инвестициите си в технологии за алтернативна енергия, корпорацията отдавна търси по-необикновени материали за направата на огледални повърхности, както и за плоскостите, върху които се полага огледалната повърхност.

При технологиите за слънчева енергия лъчите се насочват чрез система от огледала към субстанция, например вода, с цел загряването й до получаване на газ – пара. На свой ред парата задвижва турбини, които генерират електричество.

Интернет компанията търси начин да намали цената за производство на хелиостатите – онези комплекси от огледала, които концентрират големи снопове лъчи в една точка за постигане на описания ефект.

Има съвсем реален шанс в скоро време Google да постигне намаляване на цените наполовина. Компанията, която неотдавна инвестира в две фирми за соларни технологии – eSolar и BrightSource, вече е обсъдила новата технология с тях и е категорична, че двете фирми ще използват предложеното решение.

Коментар