Изгоря завод за сглобяване на iPhone в Индия

До 2028 г. всеки четвърти iPhone ще се произвежда в Индия
(снимка: CC0 Public Domain)

Бивша фабрика на Wistron в Индия, сега собственост на местната компания Tata Electronics, претърпя пожар през уикенда и не може да отвори отново, докато тече разследването. В нея се произвеждат корпусни части и други компоненти за iPhone, а сглобяването на смартфоните трябваше да започне преди края на годината.

Пожарът е започнал в 5:30 сутринта местно време в събота, като е довел до срутване на покрива на една от производствените сгради, съобщи The Register. Според местни медии, пожарът е избухнал в работилница за боядисване на аксесоари за iPhone.

Опасността от изпускане на летливи химикали е принудила ръководството на компанията да евакуира смяна от 523 работници. При пожара са пострадали около десет души, на които е оказана медицинска помощ, а още двама са хоспитализирани.

Химическите изпарения са попречили на пожарникарите да влязат своевременно в горящата сграда, което е довело до по-големи щети. До няколко дни ще бъдат създадени условия за безопасно проучване на огнището.

Показателно е, че в деня на избухването на пожара ръководството на Tata Electronics обеща да удвои работната сила в завода в Тамил Наду, като наеме още 20 000 служители. Компанията е първият производител на компоненти за iPhone от индийски произход. Преди това тайванската Foxconn, която също има предприятия в страната, специализираше в тази дейност.

Индийският изпълнител обаче получи предприятието си от тайванската Wistron, така че не трябваше да строи всичко от нулата. До 2028 г. всеки четвърти iPhone в света ще се произвежда в южноазиатската страна, според плановете на индийските власти.

Коментар