OpenAI се къпе в пари: получи над 10 млрд. долара

OpenAI получи достъп до повече от 10 милиарда долара за развитие
(снимка: CC0 Public Domain)

Пари валят върху OpenAI, разработчика на AI приложението ChatGPT. Компанията на Сам Алтман затвори пореден кръг на финансиране, по време на който набра 6,6 милиарда долара от инвеститори, включително Thrive Capital, Microsoft, Nvidia и SoftBank.

Освен това вчера OpenAI получи револвиращ кредит от 4 милиарда долара с допълнителен овърдрафт от 2 милиарда долара, увеличавайки общата си ликвидност до над 10 милиарда долара. Оценката на компанията на фондовия пазар достигна 157 милиарда долара.

„Сега имаме достъп до повече от 10 милиарда долара ликвидност, което ни дава гъвкавостта да инвестираме в нови инициативи и да имаме значителна мащабируемост”, обявиха от компанията. „Това също така потвърждава нашето партньорство с изключителна група финансови институции, много от които са клиенти на OpenAI”.

Компанията планира да използва средствата за инвестиране в изследвания и разработване на продукти, разширяване на инфраструктурата и привличане на таланти.

Последният кръг от финансиране на OpenAI включваше дълъг списък от инвестиционни фирми и големи технологични компании, водени от Thrive Capital, която планираше да инвестира 1 милиард долара. Също толкова големи инвестиции дойдоха от Microsoft и Nvidia. Според информирани източници, SoftBank, Khosla Ventures, Altimeter Capital, Fidelity Management & Research Company, MGX, Tiger Global и други фондове също са участвали в проекта.

Заемът от 4 милиарда долара, открит за OpenAI (плюс $2 милиарда овърдрафт), не е обезпечен. Предоставя се от група водещи банки, включително JPMorgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley и други финансови институции. Средствата могат да се използват три години. Лихвеният процент за OpenAI е определен на около 6% годишно.

Метеоритният възход на OpenAI, който започна с пускане на ChatGPT в края на 2022 година, се превърна в най-голямата история на технологичната индустрия през последните няколко години, като въведе концепцията за генеративен AI в мейнстрийма и проправи пътя за десетки милиарди инвестиции в AI инфраструктура, отбелязва CNBC.

Пазарната оценка на компанията достигна 157 милиарда долара. По-рано тази година OpenAI беше оценен на 80 милиарда долара спрямо 29 милиарда долара през 2023 г.

Приходите на OpenAI през септември 2024 г. бяха 300 милиона долара, което е с 1700% повече от началото на миналата година. Следващата година компанията очаква да спечели 11,6 милиарда долара, в сравнение с 3,7 милиарда долара през 2024 г.

Но все още OpenAI е далеч от постигане на печалба, тъй като е принудена постоянно да увеличава покупките на ускорители, за да обучава и управлява големите си езикови модели. Според запознати източници, компанията очаква загуби от около 5 милиарда долара тази година.

OpenAI също претърпя много трудности с растежа през последните месеци, включително сериозни загуби на персонал. Техническият директор Мира Мурати, главният научен директор Боб МакГрю и вицепрезидентът по изследванията Барет Зоф напуснаха компанията миналата седмица.

Напускането на ключови служители се случи на фона на преструктуриране на OpenAI от организация с нестопанска цел в търговска, което предизвика вълна от слухове за получаване на дял от Сам Алтман – той отрече, наричайки информацията „просто невярна”.

Брет Тейлър, председателят на OpenAI, каза, че бордът на директорите е обсъдил дали би било от полза за компанията и нейната мисия Сам Алтман да получи компенсация в наличност, но не е взето решение, нито са дискутирани конкретни цифри.

Коментар