Смарт очилата обещават голяма промяна

Смарт-очилата и обикновените очила са на път да станат неразличими едни от други на външен вид (снимка: CC0 Public Domain)

Изглежда, че сме на път към следващата голяма технологична промяна в света на дигиталните устройства: умните очила. За разлика от много други джаджи, които не успяха да станат фаворит сред потребителите, смарт-очилата имат всички шансове да се превърнат във всеобщи любимци.

На своята конференция за разработчици миналата седмица Meta (доскоро Facebook) представи умопомрачителен нов комплект очила с добавена реалност (AR), наречен Orion. Друга компания, Snap, представи новите си очила преди броени дни. През юни Google пусна свой чифт умни очила. Говори се, че и Apple също работи върху собствен модел.

„Има нещо“ на хоризонта

Тази надпревара не е самоцелна. Сега технологичните специалисти признават, че „има нещо“ на хоризонта. След години на дръзки обещания спецификациите на смарт очилата с AR изглеждат като нещо, което мнозина наистина биха пожелали да имат и да използват ежедневно.

На първо място, най-новите разработки най-сетне приличат на нормални очила. Разбира се, спорно е кой какво си представя под „нормални очила“, но прототипните модели вече изглеждат по-естествено, по-компактни са, наподобяват класическите диоптрични очила.

Сетне, холографските функции изглеждат хубаво. Контролите с жестове също функционират много добре.

Но най-хубавото е, че интелигентните очила ни позволяват безпроблемно да взаимодействаме с AI, докато вървим по улицата. Това слага край на задължението ни да прибягваме до екран, за да използваме AI.

Свободни от „оковите“ на екрана

Днес, ако искаме да зададем въпрос на ChatGPT или Gemini или друг образец на AI, трябва да използваме телефона си, или таблета си, или лаптопа си, за да го направим. Разбира се, можем да използваме гласови команди, но все пак се нуждаем от някакво устройството с екран, с някаква клавиатура (дори виртуална). Неизбежно сме обвързани с устройство с екран, с което трябва да се „комплектоваме“. Това е особено вярно, ако имаме въпрос относно нещо, което виждаме пред себе си – ще ни трябва камерата на смартфона, за да го снимаме и „покажем“ на AI алгоритъма.

Но със смарт-очилата не е така. Не са нужни дисплей и клавиши. Човекът най-сетне се освобождава от „оковите“ на екрана.

Очарователен е начинът, по който човек може, например, да гледа към хоризонта, където има кораб, и да попита смарт-очилата за този кораб, който се носи в далечината, и да накара AI не само да идентифицира плавателния съд, но и да даде кратка справка за него.

Човек може да погледне едно блюдо с храна и да попита AI какво е ястието вътре и как се приготвя, включително и с какви съставки. Може да застане на едно кръстовище и да попита смарт-очилата си накъде да продължи оттам насетне, за да стигне до определена забележителност в града.

Да научим повече за света с AI

Разбира се, със смарт-очила ще имаме възможността да играем в пространството – например да тренираме виртуален голф в хола си. Но въпреки това с голяма доза сигурност можем да предположим, че „гвоздеят на програмата“ при тези нови устройства няма да е забавлението с игри, а способността да използваме AI, за да научаваме повече за света наоколо, да си взаимодействаме с обкръжаващата среда и да извличаме повече от всеки миг и всяко място. Всичко това без задължителното привързване към екрана!

Неустоима е възможността да получаваме подходяща, контекстуална информация буквално пред очите си, докато си гледаме наоколо, без да се спираме и да се взираме в малкото екранче на телефона, без да сядаме пред лаптопа. Затова и дигиталните асистенти, които ни помагат да правим различни неща, сега имат нов прочит. Вече не е нужно да следваме сложни инструкции или да въвеждаме някакви данни, за да получим указания.

Мултимодалният AI, който може да разбира реч, видео, изображения, текст и жестове, съчетан с очила, които му позволяват да „вижда“ това, което виждаме ние, а и да чува това, което чуваме, ще промени начина, по който взаимодействаме със света до голяма степен. Така, както направи смартфонът преди малко повече от десетилетие.

Коментари по темата: „Смарт очилата обещават голяма промяна”

добавете коментар...

  1. Атх

    Google Glass пропадна и затъна в регулации. Няма как да се позволи някой с камера в очилата да влезе в тоалетна и да снима какво стърчи от писоарите.

Коментар