ИТ гиганти се обединяват за създаване на по-сигурни облаци

Технологичните гиганти EMC, Intel и VMware обединиха усилия за създаване на сигурни „облаци", при спазване на изискванията на регулаторните органи в областта. Пилотна версия на концепцията беше демонстрирана на конференцията за сигурност RSA Conference 2010, която се провежда в Сан Франциско.

При облачния модел множество приложения се обслужват едновременно на един и същи хардуер. Съществуват обаче типове данни, които не могат да бъдат смесени с другите по силата на правителствени и браншови норми.
Целта на проекта е да бъде създадена по-сигурна среда за облачен компютинг, т.е. ресурси в рамките на частни облаци, които ще обменят общи физически характеристики и сходни политики за сигурност. Резултатът от партньорството на трите водещи компании ще даде възможност за обединяване на разнородни технологии с цел обезпечаване на максимална сигурност на облака.
Разработената концепция ще помогне на доставчиците на услуги да създават частни клиентски облаци със защитни стени (firewalls) или облакоподобни услуги, обезпечавани от отделен център за данни, който обслужва само един клиент.
Концепцията обединява технологии за аутентификация на процесори Intel, които проверяват всеки етап на зареждането на данни, с решения на VMware за събиране на данни от физически и виртуални инфраструктури.
Получените потоци от данни постъпват в платформа за сигурност RSA, която идентифицира потенциалните рискове за безопасността и съответствието. Информацията от нея се обработва от софтуер за регулиране на бизнеса, управление на риска и осигуряване на съответствие със законодателството.
Софтуерът е разработен от компанията Archer Technologies, която беше погълната от EMC по-рано тази година. RSA и VMware също принадлежат на EMC. Така на практика партньорството е между ИТ гигантите EMC и Intel.

Коментар