Предстои важна промяна в най-популярния мобилен браузър

Chrome е лидер при мобилните браузъри с пазарен дял от над 66%
(снимка: CC0 Public Domain)

Google планира да вгради поддръжка на разширенията на Chrome за компютри в мобилната версия на браузъра за Android. Това означава, че ще можем да използваме същите добавки за Chrome на смартфони, таблети и устройства за автомобили с Android, които имаме на настолните компютри и лаптопи. Потребителите настояваха за тази функция от години.

В близко бъдеще Google може да интегрира поддръжка на десктоп разширенията в мобилния Chrome, съобщи порталът Android Police. За потребителите това означава, че всички онези разширения, които са вградени в техния Chrome или всеки браузър, базиран на него, за компютър или лаптоп, могат да се използват на мобилно устройство и дори в кола.

За Google това означава, че потребителите вече няма да търсят алтернатива на Chrome за Android, тъй като този браузър обективно е по-малко функционален от много от своите конкуренти. Например, за разлика от преките си конкуренти, мобилният Chrome не може да се справи с потока от спам на уеб страниците.

Chrome е лидер в сегмента на мобилните браузъри, благодарение и на факта, че той идва предварително инсталиран на повечето устройства с Android. Много потребители просто не си правят труда да търсят алтернатива и работят с това, което са получили със смартфона си. Chrome вече има 66,73% от световния пазар на мобилни браузъри срещу 23,02% за Apple Safari, 1,92% за Opera и 0,54% за Firefox (статистика на StatCounter за септември 2024 г.).

Първоначално не за всички

Поддръжката на разширения първоначално ще се появи в така наречените „Chromebook” и „Chrombox” устройства – лаптопи и неттопи, работещи с Chrome OS, настолната операционна система на Google. Макар че интернет гигантът все още не е обявил официално намеренията си, но според запознати източници, Google вече тества мобилен Chrome с поддръжка на разширения.

По-специално за това говори експертът по Android Мишал Рахман пред Android Authority. Той твърди, че тестването на Chrome за Android с поддръжка на разширение вече е в ход. В рамките на компанията проектът се нарича Desktop Android.

Според него, потребителите на Chrome OS ще бъдат първите, които ще могат да тестват и оценят новата функционалност. Системата скоро ще навърши 16 години, но към момента е инсталирана само на 2,25% от компютрите и лаптопите в света.

Рахман твърди, че и собствениците на мобилни устройства с Android ще имат шанса да получат Chrome с поддръжка на разширения. Но той не разкрива никакви подробности относно датата на пускане.

Конкурентите са напред

Chrome вече има повече от половината от световния пазар на мобилни браузъри, но отстъпва на конкурентите в някои функционалности и в лекотата на използване. Например, браузърът Opera в мобилната си версия, въпреки че не поддържа разширения, има вградена функция за почистване на уеб страници от натрапчив спам, включително изскачащи прозорци.

Що се отнася до другите преки конкуренти на Chrome, много от тях вече знаят как да работят с разширения. Порталът Android Police дава за пример стандартния браузър Samdung, който има 3,9% от световния пазар, Firefox с неговите 0,54% и редица алтернативни браузъри, всеки от които е базиран на Chromium.

Защо Chrome се бави с разширенията

Мобилните браузъри с поддръжка на разширения съществуват от доста време. Забавянето с тази функционалност в Chrome е много вероятно да не е от техническо естество.

Google е водещата интернет компания, която диктува стандартите и изискванията на пазара, и според Android Police може да се опасява от широкото използване на разширения за блокиране на реклами в мобилния Chrome. В браузърите за настолни компютри тези добавки са често използвани.

Онлайн рекламата е един от основните източници на доходи за Google, който разполага с гигантска рекламна мрежа AdSense с покритие в цял свят и осигурява солидни приходи за цялата екосистема около нея. Няма по-естествено поведение от това една компания да следва бизнес интересите си.

Коментар