Япония се зае с непробиваема квантова криптография

Квантовата криптография е метод за защита на комуникациите, неподлежащ на хакване
(снимка: CC0 Public Domain)

Японското правителство планира да подкрепи развитието на технологията за квантова криптография. Теоретично, тази технология за комуникационна сигурност би била невъзможна за хакване.

Министерството на вътрешните работи и съобщенията ще окаже съдействие на избрани разработчици на технологията за квантова криптография, като заявките ще започнат да се подават през следващата година, съобщи Nikkei.

От 2025 г. страната планира да разпредели стотици милиони долари публично-частни инвестиции за период от пет години. По план, технологията за квантова криптография трябва да се разработи до 2030 г., за да се използва за защита от следващо поколение кибератаки.

В списъка на компаниите, които ще участват в разработката на технологии за квантова криптография, фигурират имената на Toshiba и NEC.

Квантовата криптография е метод за защита на комуникациите, основан на принципите на квантовата физика. Използвайки квантовите явления, е възможно да се проектира и създаде комуникационна система, която винаги може да открие и предотврати подслушване.

Коментар