Диатомитът – следващата иновация в слънчевите клетки

Силициевите слънчеви клетки скоро може да се произвеждат от… диатомична пръст
(снимка: CC0 Public Domain)

Международен изследователски екип проучва начини за производство на силиций от диатомит – вид седимент, съдържащ аморфен силициев диоксид. Учените смятат, че за производството на слънчеви клетки ще бъде от решаващо значение от диатомита да се извлича силиций с ниско ниво на примеси.

Диатомичната пръст, известна още като диатомит, се използва като материал за филтри за вода от 19 век. Прилага се и в производството на топлоизолационни материали, шлифовъчни и полиращи агенти, почистващи препарати и репеленти срещу насекоми.

Сега употребата на този материал може да се разшири до производството на силиций за слънчеви клетки, според немско-алжирска група изследователи, които са от Университета за приложни науки и изкуства HAWK Хилдесхайм/Холцминден/Гьотинген в Германия и Алжирския университет в Оран.

Седиментът се състои предимно от черупки на изкопаеми диатомеи, съдържащи аморфен силициев диоксид. Ценният седимент се добива на много места по света, като Германия има дълга история в тази област, а големи находища има още и в САЩ, Дания, Турция и Китай.

Учените смятат, че откриването на примеси в диатомита ще бъде критично предизвикателство по време на процеса на извличане на силиций, отбелязвайки, че примесите могат значително да повлияят на работата на силициевите слънчеви клетки.

Все пак учените са на мнение, че е напълно възможно от диатомит да се извлича силиций за производството на фотоволтаици, а също и на електроника.

В своето проучване учените са приложи няколко метода за количествено определяне на основните, второстепенните и остатъчните елементи в силиция от диатомит, на база на спектроскопски методи за анализ и рентгенова спектроскопия. Констатациите им са публикувани в „Journal of Analytical Atomic Spectrometry“.

Коментар