Тласък на мобилната мултимедия

Intel и Orange обявиха стратегическо споразумение за предоставяне на мултимедийните услуги за множество устройства, базирани на процесора Atom и софтуерната платформа MeeGo.

MeeGo е резултат от сливането на Linux-базираните софтуерни проекти Moblin и Maemo. Решението осигурява отворена среда за бързо разработване на „умни”, подобни на компютрите устройства и нови услуги.
Със създаване на единна софтуерна рамка за най-различни устройства – от смартфони и таблети до нетбуци, Intel и Orange ще улеснят достъпа до мобилен и персонализиран интернет и ще стимулират възприемането на нови и съществуващи приложения и услуги, съобщиха в съвместо изявление двете компании.
MeeGo надгражда възможностите на операционната система Moblin, като се възползва от това, че тя поддържа широк диапазон от устройства. Платформата разчита и на успеха на Maemo в мобилната индустрия и широкоразпространените сред софтуерните разработчици приложение Qt и рамка UI.
Услугите Orange TV и Orange Maps ще бъдат поддържани от MeeGo среда. Intel и Orange ще работят и за максимално използване на потенциала на обединените компютърни и комуникационни технологии, за да предложат услуги на най-разнообразни устройства.
Комбинацията от процесор Atom и софтуерна платформа MeeGo ще тласне разработката на мобилни приложения с богата графика, паралелно изпълнение на множество задачи и мултимедийни възможности.

Коментар