Соларните панели увеличават стойността на жилището с до 14%

Домовете с модерни соларни системи имат по-високи стойности
(снимка: CC0 Public Domain)

Слънчевите панели генерират енергия, намаляват сметките за ток и въглеродния ни отпечатък, но малцина се замислят, че фотоволтаиците могат да увеличат пазарната стойност на дома.

Повечето собственици на жилища знаят, че слънчевите панели намаляват разходите за енергия и въглеродните емисии. Тези дългосрочни спестявания помагат да се повиши стойността на дома. Според щатската Национална лаборатория за възобновяема енергия, стойността на един имот нараства с 20 парични единици за всяка парична единица, вложена в слънчеви панели.

Важен фактор при покупка на жилище

Агентите за недвижими имоти и оценителите на жилища са открили, че соларната инсталация увеличава пазарната стойност при продажбата на домаНеотдавнашен доклад за пазара на жилищни имоти показа, че за две трети от купувачите на жилища енергийната ефективност е много важен или дори „изключително важен” фактор при избора.

Купувачите на жилища са готови да платят 15 000 долара или повече за дом, захранван със слънчева енергия, или с 4 до 14 процента по-скъпо отколкото за жилище без слънчеви панели.

Кои са факторите, които определят добавената стойност? Инсталирането на соларна система не винаги гарантира повишена стойност на дома. Няколко фактора влияят върху стойността на имота – такива като местоположението, цените на електроенергията и самата слънчева система.

Енергиен пазар

Местните тарифи за електроенергия са най-съществен фактор. Фотоволтаичните инсталации имат най-голямо влияние върху цената на имота там, където цените на електроенергията са такиваче производството на собствена енергия намалява драстично месечните сметки за ток.

Обществена осведоменост

Пазарът на соларни системи също има влияние. Там, където повече хора осъзнават смисъла на възобновяемите източници, където има специфични закони и стимули за изграждането на подобни системи, там и стойността на жилището с фотоволтаична система се повишава осезаемо.

Възраст и състояние на фотоволтаиците

Състоянието на фотоволтаичния масив също е от значение. Домовете с модерни соларни системи имат по-високи стойности от къщите със стареещи системи.

Фотоволтаиците обикновено работят от 25 до 35 години, така че дом с 15-годишна система може да осигури само още 10 до 20 години работа. Специалистите препоръчват който планира да продаде дом със соларна система, да се постарае тя да не е по-стара от 10 години.

Редовното обслужване и поддържане на фотоволтаичния масив си личи и има влияние върху стойността, която добавя. Фактор е и самият тип на модулите. Висококачествените слънчеви панели обикновено се оценяват по-добре, а и имат по-дълги гаранции от производителите.

Съветът на имотните специалисти е собствениците на жилища да използват гаранционните условия, които са им осигурени от инсталаторите, за да извършат необходимите ремонти и подобрения по фотоволтаичните системи преди продажба.

Към тези, които обмислят закупуването на къща със соларни панели, препоръката е да прегледат внимателно цялата документация на системата.

Собственост на слънчевия панел

Звучи близко до ума, но който планира да продаде дом след инсталиране на слънчеви панели, трябва да избере и правилната опция за финансиране. Важно е законно да притежава системата от слънчеви панели, за да може да я включи в продажбата.

В този смисъл много важни са условията на кредитните институции при ползване на заем, както и условията за държавни или общински помощи и субсидии за инсталиране на соларни панели. При лизинговите схеми доставчикът на панелите остава законен собственик на системата до нейното пълно изплащане.

Коментар