Полска технологична група придоби българската ApiHawk

Основателите на ApiHawk реализираха поредна успешна сделка след продажбата на ICN.bg и приложението ActiveAuth (снимка: ApiHawk)

Иновативното софтуерно решения за управление на хостинг бизнеси и телекоми Billia.cloud, разработено от българската компания ApiHawk, вече има нов собственик – полската технологична група Digital Media Technology Sp.

За основателите на ApiHawk това е поредна успешна сделка, след продажбата на хостинг компанията ICN.Bg на групата team.blue през 2021 г., както и на приложението  за двуфакторна автентикация ActiveAuth на американската CommuniGate Systems през 2019 г.

Този път обект на споразумение е бизнесът на ApiHawk, насочен към иновативни софтуерни решения в полза на хостинг и домейн компании, доставчици на ИТ услуги и телекоми.

Сделката за придобиването на продукта Billia.cloud бе финализирана през септември 2024 г., като нейната стойност не се съобщава. С тази стъпка полската технологична група Digital Media Technology Sp. планира бързо разрастване и консолидация на управляваните от нея брандове.

“След повече от десетилетие развиване на една от водещите хостинг компании на пазара, по естествен път ние се насочихме към иновативни решения в сферата, която добре познаваме. И от създаването на ApiHawk и началото на разработката на Billia.cloud наблюдаваме сериозен интерес от страна на ИТ компании, телекоми, доставчици на хостинг услуги и домейн имена”, каза  Юлиян Бориславов, сериен предприемач в ИТ индустрията и един от основателите на ApiHawk.

По неговите думи, сделката идва в най-добрия момент за компанията и партньорите ѝ. “Щастливи да видим още един български иновативен продукт, който получава подобно признание на международно ниво”, допълни Бориславов.

Останалите съдружници в компанията също имат богат опит в технологичния сектор и предприемачеството: Павел Николов, развиващ брандове в областта на изкуствения интелект (AI) и автоматизацията на бизнес процеси; Борислав Бориславов, управляващ технологичната компания OpsHero.com, в чието портфолио са клауд и DevOps решения; и Гергана Кузманова, маркетинг и бизнес консултант, част от борда на Power of BG.

Екипът създава ApiHawk през 2014 г., като фокусът на компанията е разработка на софтуер за управление и автоматизация на продажбени процеси за доставчици на дигитални услуги. Billia.cloud бързо се превръща в предпочитано решение от хостинг компании и телекоми с големи клиентски бази, изискващи обработка на множество (хиляди) едновременни процеси.

Към момента на придобиване, Billia.Cloud управлява над 800 000  услуги, като в портфолиото от дългогодишни клиенти на компанията е и Финландското министерство по телекомуникации, за управление на .fi домейн зоната, както и голям телеком от Саудитска Арабия.

„Винаги сме вярвали, че Billia.cloud има потенциал да бъде не само водещо решение на местния пазар, но и глобален лидер в автоматизацията за хостинг компании и телекоми. Нашата цел беше да създадем продукт, който да трансформира бизнеса на нашите клиенти, и вярваме, че с Digital Media Technology, Billia.cloud ще достигне още по-големи висоти”, сподели Павел Николов, дългогодишен управител на компанията и идеен двигател зад Billia.cloud.

Полската група Digital Media Technology Sp., от своя страна, предлага широк спектър от технологични услуги за развитие на онлайн присъствието на бизнесите – от уеб хостинг и клауд услуги, през решения за киберсигурност до разработката на софтуер и инструменти за маркетинг в дигитална среда.

Коментар