Европа рискува със свръхрегулиране на AI, предупреди SAP

Важно е AI, който се вгражда в бизнеса, да достави правилния резултат за служителите и обществото, а не толкова регулацията (снимка: CC0 Public Domain)

Европа трябва да избягва регулирането на изкуствения интелект и вместо това да фокусира вниманието си върху резултатите от технологията, заяви главният изпълнителен директор на германския технологичен гигант SAP Кристиан Клайн в интервю за CNBC.

Кристиан Клайн, който заема най-високия пост в SAP от април 2020 г., каза, че Европа рискува да изостане от САЩ и Китай, ако свръхрегулира сектора на изкуствения интелект. Въпреки че е важно да се смекчат рисковете, свързани с AI, регулирането на технологията, докато тя все още е в начален стадий, би било погрешно, смята Клайн.

По-малко регулиране

„Много е важно как обучаваме нашите алгоритми, случаите на използване на AI, които вграждаме в бизнеса на нашите клиенти – те трябва да доставят правилния резултат за служителите, за обществото”, каза Клайн в предаването „Squawk Box Europe” на CNBC във вторник .

„Ако регулирате технологиите само в Европа, как могат нашите стартиращи фирми тук в Европа да се конкурират с другите стартиращи компании в Китай, в Азия, в САЩ?”, попита риторично Клайн. „Особено за стартъп сцената в Европа е много важно да се мисли за резултата от технологията, но не и да се регулира самата AI технология”.

Вместо това предприятията се нуждаят от по-хармонизиран, паневропейски подход към належащи проблеми като енергийната криза и цифровата трансформация – и по-малко регулиране като цяло, а не повече, смята Клайн.

Оптимални печалби

Коментарите на шефа на SAP дойдоха, след като в понеделник компанията отчете огромни печалби за третото тримесечие. Акциите на доставчика на софтуер скочиха с повече от 4% до рекордно високо ниво.

Софтуерният гигант отчете общи приходи от 8,5 милиарда евро (9,2 милиарда долара) за тримесечието, което е с 9% повече на годишна база, тъй като продажбите, свързани с облачни продукти, скочиха с 25%.

SAP повиши перспективите си за 2024 г. за приходите от облак и софтуер, оперативната печалба и свободния паричен поток. В последното десетилетие германската фирма работи за преход към облачни изчисления. През 2016 г. SAP придоби Concur, платформата за бизнес пътувания и разходи, залагайки, че софтуерът ще се премести в облака.

Съвсем наскоро SAP превърна AI в голям фокус на стратегията си, тъй като се стреми да се позиционира за по-бърз растеж, след като по-високите лихвени проценти и макроикономическите насрещни ветрове намалиха разходите за технологии и доведоха до съкращения в цялата индустрия. През януари SAP обяви план за преструктуриране, засягащ над 7% от глобалната работна сила – или еквивалента на 8000 позиции.

Коментар