AI функции ще откриват измамни съобщения в Android

Потребителите на Android ще могат да разчитат на по-сигурни комуникации чрез Messages, благодарение на функции с изкуствен интелект (снимка: CC0 Public Domain)

Google обяви пет нови функции в приложението Messages за Android, насочени към повишаване на нивото на сигурност и поверителност. Стъпвайки на технологии за изкуствен интелект, функциите ще опростят идентифицирането на измамни съобщения, предупреждения за злонамерени връзки и др.

На първо място Google подобрява функцията за откриване на измами. Тя се базира на технологии за машинно обучение, които позволяват ефективно анализиране на текста на съобщенията, за да идентифицират измамниците. След като бъде открито подозрително съобщение, то автоматично ще бъде преместено в спам и потребителят ще получи съответно известие.

Обработката на съобщенията ще се извършва на потребителското устройство, без да се предават данни към отдалечени сървъри, отбелязва PC Mag. В момента тази функция е достъпна за ограничен брой потребители на бета версията на Messages, които са активирали антиспам опцията.

Друга иновация в приложението е функцията за предупреждение за потенциално опасни връзки. Например, потребителят ще бъде предупреден, ако съобщение с връзка идва от неизвестен подател. В момента тази функция се тества в няколко страни от Азия и ще стане достъпна за потребителите на съвместими устройства по целия свят по-късно през годината.

Спам съобщенията често идват от телефонни номера в други държави. За борба с тях в Messages ще се появи опция, след активиране на която съобщения от непознати номера от други държави автоматично ще бъдат скрити и преместени в папка „Спам и блокирани”. Тестването на тази функция ще се проведе в Сингапур, след което ще започне нейното широкомащабно разпространение.

В допълнение към това Google ще пусне функция за предупреждение за неподходящо съдържание. Например, Messages ще предупреди потребителя, ако съобщението съдържа изображения с еротично съдържание. В този случай самите снимки ще бъдат замъглени и потребителят ще трябва да потвърди отварянето им, за да ги види.

Google уточни, че всички съобщения в приложението са криптирани, така че самата компания или трети страни няма да имат достъп до личното съдържание на потребителите. Предупреждението за неподходящо съдържание ще се появи в Messages на устройства с Android 9 и по-нови версии през следващите месеци. Тя ще се активира автоматично за потребители на устройства под 18 години.

Google работи и върху функция за потвърждение на контакта, която ще гарантира, че съобщенията се изпращат от валиден получател, а не от фалшив контакт. Чрез използване на QR код или сравняване на числа ще бъде възможно да се потвърди, че съобщението е дошло от валиден получател. Тази опция ще се появи в Messages и някои други приложения за съобщения за Android през следващата година.

Коментар