Африка се превръща в електронно бунище

Най-богатите нации в света изхвърлят опасни електронни отпадъци в бедните африкански държави. Това каза водещият програмата за защита на околната среда в ООН Ахим Щайнер при откриването на конференция в Найроби, Кения, цитиран от BBC.

Според Щайнер, консуматорското общество произвежда „растяща планина от електронен боклук”. По оценки на неговата организация годишно се изхвърлят близо 50 милиона тона електронен боклук. Той вреди сериозно на околната среда, тъй като отделя опасни химикали и тежки метали, ако не се съхранява правилно, особено при изгаряне, което е традиционен метод за унищожаване.

Една от задачите на конференцията в Найроби, която ще продължи седмица, е да разгледа и приеме допълнения към Базелската конвенция, целящи намаляване на движението на всички видове опасни отпадъци. Конвенцията е приета през 1992 г. и досега е подписана от 160 държави.

Друга цел на участниците в конференцията ще бъде да убедят онези държави, които още не са ратифицирали договора, сред които е и САЩ, да направят това.

В програмата на конференцията влиза и обсъждане на скорошния инцидент в Бряг на слоновата кост, където вредните изпарения от сметище край Абиджан убиха най-малко 10 човека, а други 70 000 потърсиха медицинска помощ.

Електронните отпадъци се считат за най-бързо растящата част от градския боклук в развития свят. Досега голямата част от тях бяха транспортирани към азиатски държави като Китай и Индия. Но засилените мерки на тези държави срещу натрупването на вредни отпадъци на техните територии означава, че все повече и повече контейнери ще се разтоварват по бреговете на Африка.

Коментар