Вече излизат антивируси за Vista

Компанията за сигурност Symantec пусна свободно достъпни бета версии на софтуерните пакети Norton Internet Security 2007 и Norton AntiVirus 2007 за РС с новата операционна система Windows Vista.
Въпреки че продуктите й поддържат и 32-, и 64-битовите версии на системата, Symantec уточни, че все още няма необходимия й достъп до технологията Patchguard на Microsoft. Тя е вградена в 64-битовата версия на Vista и защитава ядрото на системата от обновления за сигурност, различни от тези на Microsoft.
На няколко пъти Symantec поиска от Microsoft да отвори Patchguard за разработчиците, но винаги получаваше отказ. 
Всички елементи на сигурността ще работят, но Patchguard ще влияе на изпълнението на задачите, казва представител на компанията в интервю за vnunet.com.
Към момента проблемът не е толкова сериозен за масовия пазар, тъй като се очаква повечето потребители да изберат 32-битовата версия на Vista, а Patchguard е вграден в 64-битовата. Същевременно и Microsoft се съгласи да промени работата на Patchguard, но според специалистите, това няма да стане по-рано от 2008 година.
Някои анализатори разглеждат Patchguard като нож с две остриета. От една страна, Microsoft затваря достъпа до външни разработчици на решения за сигурност. Но от друга, в случай на пробив от хакерите, софтуерният гигант ще трябва да се бори сам с тях.

Коментар