Софтуер от Джордж Сорос ще бори цензурата в нета

Разработчици от лабораторията Citizen Lab на университета Торонто, Канада, обявиха програмата с отворен код Psiphon, която обещава край на цензурата в Интернет. Софтуерът ще преодолява филтрите на потребителите в страни, където се цензурира достъпът до съдържанието на глобалната мрежа, като Китай, Сирия, Виетнам и други, според последния доклад на “Репортери без граници”.

Програмата се разработва с поддръжката на фонда на Джордж Сорос, съобщи cnews.ru. Като технология, тя представлява прокси (сървър-посредник) с кодиран достъп през браузър по протокола https.

Предполага се, че всеки потребител в страните със свободен достъп до мрежата може да инсталира програмата на своя компютър и след това да предаде своите IP адрес и номер на порта на познати, живеещи зад виртуалната “желязна завеса”.

За филтрите, които нямат система за прихващане на https-трафик, заради относителната сложност на тази процедура, трафикът изглежда като кодиран поток от данни между две точки – потребител и сървърен посредник. В кодираната част остават и адресите на посещаваните сайтове. Възможността за откриване на забранени страници на компютъра на потребителя практически е нулева – достатъчно е в настройките на браузъра да се забрани съхраняването на страници в кеша.

В интернет съществуват множество подобни програми, известни като CGI-проксита, но филтрите могат да забраняват достъпа до тях. Програмата Psiphon ще бъде по-сложна за забрана, тъй като се инсталира на частен компютър и не се анонсира публично. Финалната версия на Psiphon ще излезе на 1 декември.

Коментар