ФБР: Кибератаките са опасни като бомбите

Кибератаките могат да нанесат не по-малко вреди, отколкото една точно насочена бомба, заяви през седмицата шефът на ФБР. На конференция по интернет сигурност Робърт Мюлер предупреди, че терористични групировки, чужди правителства и криминални организации създават растяща опасност за САЩ, тъй като могат да атакуват правителствените и частни мрежи в страната, предаде Ройтерс.

Групировки като Ал Кайда използват мрежата не само за търсене на нови членове и планиране на терористични актове. Чрез интернет те са способни да провеждат опасни кибератаки и да причинят огромни вреди.

Някои държави значително увеличават своите ресурси за интернет шпионаж и сериозно заплашват сигурността на САЩ. Кои точно са тези страни обаче шефът на ФБР не уточнява.

Терористите обучават свои кадри за провеждане на кибератаки или наемат външни специалисти. Тенденцията е към обединяване на реални атентати с атаки в киберпространството.

Наред с терористите, някои правителства могат да използват интернет като зона за водене на бойни действия по политически причини, допълва Мюлер.

Според шефа на ФБР, американските правителствени мрежи са заплашени както от хакери и наемници, служещи на чужди правителства, така и от хакери-единаци и от международни криминални групи, които преследват собствени цели.

Всички тези криминални субекти се опитват да откраднат технологии, интелектуална собственост и дори стратегически планове на САЩ, смята Робърт Мюлер.

Коментар