ЕС финансира щедро платформа за енергия

Грант в размер на 2,2 милиона евро от Европейската комисия ще бъде даден на компанията Ocean Power Technologies Inc. за разработване на 1,39-мегаватов енергиен проект на северния бряг на Испания, предаде GreenTech.bg.

Грантът е част от награда в размер на 4,5 милиона евро, дадена на консорциум от компании, една от които е Ocean Power, за разработване на проект на име WavePort, който ще извлича енергия от морските и океанските вълни. Проектът предвижда инсталиране на енергийното съоръжение PowerBuoy, разработено от фирмата.

Устройството е способно да превръща енергията на вълните в електричество. Има и система за контрол, която позволява настройване на изходящия ток буквално за всяка конкретна вълна.

В момента проектът е във втората си фаза. Ocean Power ще инсталира подводна платформа за събиране и трансформиране на енергията, генерирана от устройството.

По-късно, като част от трети етап грантът ще покрие полагането на 6-километров подводен кабел, който ще пренася енергията до основната електрическа мрежа.

Коментар