Зам.-министър призова за прозрачост в ИТ проектите

Областните и общинските администрации, които вече са разработили или са в процес на възлагане на проекти за цифрови услуги, трябва да поемат своята отговорност за по-голяма прозрачност. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов при откриването вчера на 11-та национална конференция по електронно управление.

Русинов посъветва представителите на местните власти да сертифицират задължително заданията и системите и да не позволяват проекти да се пишат и управляват от некомпетентни хора.

Възложителите трябва да осигуряват максимална публичност при планиране на поръчки, конкуренция при кандидатстване, както и да засилят контрола във фазата на изпълнението, допълни зам.-министърът.

Всеки десети потребител на правителствения портал за електронни услуги е подал реално заявление, отчете Русинов. От тестовия старт на платформата на 1 март досега, броят на отворените заявления за ползване на административни услуги е над 1200, а реално подадени са 130.

Най-търсени от пилотните услуги са общинските – удостоверения за настоящ и постоянен адрес, а реално най-ползвани са справките за социално и здравно осигуряване.

Факт е, че за тестовия период не е имало сривове на системата. Нито един от елементите й обаче не е завършен за реална експлоатация. Тук МТИТС е изправено пред предизвикателството за броени месеци да координира наваксването на изоставане от порядъка на повече от година, посочи Първан Русинов.

Той очерта като следващи стъпки на МТИТС приемането на Стратегия и Пътна карта за електронно управление, създаване на Съвет на ИТ директорите от администрациите, стартиране на публично–частно партньорство и постоянна публичност на действията на ведомството.

Коментар