Системата за гласуване в НС е уникална в региона

Ключови за гласуване в Народното събрание вече са биометричните показатели на депутатите. Системата, въведена в експлоатация през септември 2008 г. от Контракс, беше надградена с подсистема за биометрични показатели, за да се постигне 100% идентификация на всеки народен представител по време на процеса на гласуване.

След задълбочени проучвания на системите за гласуване в Европейския парламент и в парламентите на Италия и Турция, за българското Народно събрание беше избран модерен биометричен сензор с висока точност на разпознаване и модул с памет за обработка и криптиране на биометричните данни, съобщиха от Контракс.

Пултовете за гласуване са надградени, като компанията е поставила допълнително сензор и модул за обработка на биометрични данни, заменен е фърмуеърът на устройството, както и процесорът – с нов, по-производителен.

Биометричните данни от 3 пръста на всеки народен представител се съхраняват под формата на криптиран шаблон във всички пултове, което позволява да се гласува от всяко място в залата. Търсенето и разпознаването в рамките на тези 720 шаблона става за 2 секунди, след което се извършва сравнение на биометричните данни с тези на картата с радиочестотна идентификация (RFID картата) на народния представител. При съвпадение, пултът преминава в режим на гласуване, като се активира клавиатурата с трите бутона – "за", "против" и "въздържал се".

В пленарната зала е изградено специално работно място за системен оператор, който следи и управлява подсистемата за биометрични показатели в реално време. Разширен е и протоколът за връзка на пултовете със сървърния комплекс. Приложният софтуер е разработен като клъстърна система, което гарантира високата му надеждност. В резултат, надградената система позволява 100% идентификация на всеки народен представител, като времето за гласуване е до 30 секунди.

Тази система за гласуване е единствена на Балканите, посочиха от Контракс. Решението е разработено и внедрено в експлоатация изцяло от български специалисти за срок от 75 работни дни. С надградената система се работи от 29 януари 2010 г. и за близо месец тя доказа своите качества, подчертаха от изпълнителя на проекта. Внедряването на решението е осъществено заедно с със специалисти от дирекция „Информационни и комуникационни системи” на Народното събрание, които са получили пълна потребителска и техническа документация за хардуера и софтуера.

Коментар