Google настъпва срещу настолните приложения

Интернет гигантът Google пусна официално своя онлайн магазин за уеб приложения. Google Apps Marketplace ще даде възможност на външни разработчици да поместват собствени приложения за корпоративни потребители, в допълнение към пакета Google Apps.

Разработчиците ще могат също така да интегрират своите продукти с услугите Google Gmail, Documents, Sites и Calendar.

За да добавят приложения в онлайн магазина, външните компании ще плащат на Google такса от 100 долара. След това обаче те ще получават 80% от приходите от продажби. Останалите 20% ще усвоява Google.

Към момента около 50 външни компании работят с Google Apps Marketplace. Сред тях са Atlassian, NetSuite, Skytap, Zoho и др. Google дава голяма свобода на разработчиците да печелят от своите продукти – те могат да получават пари за всяко сваляне на приложение, за всеки потребител или за абонамент.

Интернет компанията се надява магазинът Google Apps Marketplace да спомогне за изграждане на екосистема около пакета приложения Google Apps, добавяйки към него различни функции.

Дългосрочната стратегия на Google е да убеди корпоративните потребители да използват уеб базирани приложения, вместо по-скъпите настолни програми за ключови бизнес потребности. За целта компанията ще предложи чрез своите уеб услуги всички функции, които се поддържат от настолните продукти.

Коментар